La răscruce de vânturi @ Teatrul Național
O poveste despre pasiuni extreme
Sigur ați citit sau cel puțin văut un film bazat pe faimosul roman La răscruce de vânturi, singura carte a scriitoarei Emily Bronte. Deși astăzi e considerat una dintre operele clasice ale literaturii engleze, romanul a fost foarte controversat la vremea publicării deoarece a contestat valorile stricte din era victoriană, precum ipocrizia religioasă, moralitatea falsă, sistemul de clase sociale și lipsa de egalitate între genuri. Strania și tragica poveste de dragoste dintre Catherine și Heathcliff, personajele principale din roman/piesă, este istorisită de un martor ocular, servitoarea Nelly Dean, unui ascultător atent, chiriașul de la Thrushcross Grange, domnul Lockwood. Cel din urmă s-a „rătăcit“ în landa furtunoasă de la Wuthering Heights, locul principal al acțiunii. Povestitoarea – care servește ca filtru umanizator, intermediar între infernul de la Wuthering Heights și viața firească – și ascultătorul ei adâncesc planul narațiunii față de lumea reală, dându-i o mai mare obiectivitate, necesară universului izolat dominat de pasiuni extreme, acelei lumi de trăiri inumane, abisale. Climatul și peisajul, pentru a putea suporta o forță ca aceea a lui Heathcliff, trebuiau să fie, și ele, teribile. Dragostea, ura și răzbunarea se împletesc insuportabil în sufletul lui Heathcliff, pierdut și maltratat la răscrucea vânturilor, natura sălbatică și năvalnică fiindu-i model. Oamenii locului trăiesc intens, adânc și răscolitor.
Sâmbătă 9 ianuarie
P-ța Ștefan cel Mare 14
19.00
#cântecdelebădă @ Teatrul Maghiar de Stat
Un spectacol despre îmbătrânirea psihologică și fizică a omului, #cântecdelebădă ne pune față în față cu o serie de adevăruri incomode care apar o dată cu efectele trecerii timpului. Sentimentele de rușine, vulnerabilitate, nostalgie, singurătate, prin care trecem sau vom trece cu toții la un moment dat sunt prezentate sincer și intim în piesa de teatru excelentă.
Joi 14 ianuarie
Emil Isac 26-28
20.00
Hermina Csata – Topografii afective @ Muzeul de Artă
Compozițiile Herminei Csata au valențe picturale și decorative, fiind realizate într-o tehnică personală bazată pe efectul juxtapunerii unor materiale care includ pielea colorată sau diverse textile, cu intervenții de broderie ce construiesc secvențe plastice spectaculoase și rafinate. În actuala expoziție personală, vor fi prezentate lucrări de broderie.
Până în 11 ianuarie
P-ța Unirii 30