Despre Ars HUNGARICA care a ajuns anul acesta la ediția cu numărul zece, povestește Takács Gyöngyi, principalul coordonator al evenimentelor din cadrul festivalului culturii maghiare.
Reporter: Festivalul culturii maghiare Ars HUNGARICAa ajuns la o nouă ediţie. Care sunt evenimentele cele mai importante din cadrul festivalului, pe care nici comunitatea maghiară din Sibiu şi nici sibienii nu trebuie să le rateze?
Takács Gyöngyi: Ars HUNGARICA a ajuns la ediția jubiliară care reprezintă, un prag, o treaptă menită să ridice festivalul la ”următorul nivel”. Ca toți organizatorii evenimentelor culturale avem de satisfăcut un public diferit și răsfățat. Datorită comunității maghiare relativ mici, trebuie să ne concentrăm spre un public țintă complex cu categorii de vârstă, gusturi și așteptări diferite. Tot răul spre bine, pentru că astfel ajungem și la publicul sibian de la cel compus din tinerii care-și petrec serile în cluburi la consumatorii de artă plastică și iubitorii de muzică clasică. În concluzie o zi lungă de lucru se poate termina cu concertele nocturne din Music Pub (Bagossy Brothers Company, formație de indie-alternativ-folc din Sfântu Gheorghe și formația de blues-rock Orpheusz (HU) ) şi la Atrium Cafe Bistro & Art (jazz cu Tóth Viktor Tercett și trompet session cu Medve Sándor) dar și la concertul django-pop a Formaţiei Pankastic! Din Ungaria de la Teatrul Gong.
Aşa cum am obişnuit deja publicul din Sibiu pregătim expoziții atractive în Turnul Sfatului (Mánfai György – Paralele Sibiu – Pécs), Muzeul Astra (Vargyas Ildikó Cărți de joc- Haiducii) și Forumul Democrat German (Forster Jakab – Country Saxons), iar cea care ne onorează cel mai mult este expoziția Ştefan ORTH – Gravură retro, anii ’70 organizată în sala CIC a Primăriei Municipiului Sibiu.
Cireașa de pe tort o păstrăm pentru închiderea ediției jubiliare: concertul organistului de renume mondial care a adunat cel mai numeros public prezent la concerte de orgă din istorie, Varnus Xaver, miercuri 11 noiembrie, ora 20:00, la Biserica Evanghelică din Sibiu.
Reporter: Cine sunt artiștii care vor susține spectacolele în cadrul galei Ars HUNGARICA?
Takács Gyöngyi: Invităm cu drag toți sibienii la deschiderea festivalului când glasurile a peste 150 de copii vor răsuna în Sala Thalia. Este vorba de Filarmonica de copii din Vlădița coordonați de profesorul de muzică Haáz Sándor. Filarmonica s-a înființat în 1983 și de atunci impresionează publicul de pretutindeni cu peste 20 de concerte susținute anual și au înregistrat patru albume. Copii îmbrăcați în haine populare au cântat în locuri importante din toată lumea, inclusiv în Parlamentul Ungariei din Budapesta şi al Europei la Bruxelles. Piese muzicale clasice scurte, prelucrări de muzică populară, precum şi selecţii din muzica diferitelor popoare deschid festivalul Ars HUNGARICA, ediția cu numărul zece.
Reporter: Sibienii, maghiarii, dar şi turiştii aplaudă festivalul culturii maghiare an de an. Ce credeţi că îi uneşte pe aceşti oameni, aparţinând unor culturi atât de diferite?
Takács Gyöngyi: La Sibiu indiferent de etnie, oamenii fac diferența. Datorită mișcărilor civice sibienii, dar și oaspeții municipiului au înțeles că apartenența la o comunitate și voluntariatul pentru un scop comun îi face mai puternici, mai motivați, (mai fericiți), iar aceste grupuri active alcătuiesc comunitatea sibiană. Oamenii au înțeles că diversitatea culturală îi face mai bogați. Cu siguranță atitudinea lor față de comunitate și deschiderea către nou îi unește şi îi aduce şi înspre festivalul cultural Ars HUNGARICA.
Reporter: Ce aduce nou Ars Hungarica 2015?
Takács Gyöngyi: Balul Festivalului, sau al Strugurilor. Anul acesta am decis să includem în programul festivalului un eveniment tradițional al comunității maghiare. Este un bal menit să destindă publicul cu muzică live şi vor urca pe scenă formația de dansuri populare maghiare din Sibiu Forgós, precum şi elevii claselor primare de la secţia maghiară.
Un eveniment nou în program este și Întâlnirea de la Sibiu, un moment dedicat tuturor persoanelor care ne sunt şi ne-au fost aproape în organizare în cei zece ani de când funcţionează Asociaţia Maghiarilor din Sibiu HID, oamenii cărora avem atât de mult să le mulțumim. Cu această ocazie va fi vernisată și o expoziție a celor zece ani şi va fi prezentat şi un album de colecţie.
Reporter: Vin maghiari din alte județe sau chiar din străinătate pentru a participa la Festivalul Culturii Maghiare de la Sibiu?
Takács Gyöngyi: Datorită valoroaselor parteneriate media și a instituților culturale prietene din alte regiuni ne putem baza pe o vizibilitate mare în rândul maghiarilor de pretutindeni, astfel încât mai ales la evenimentele de notorietate – şi ne străduim ca în fiecare an să existe cel puţin un eveniment unic şi în premieră pentru Transilvania – sosesc persoane chiar şi din ţările vecine. O parte a publicului este reprezentat chiar de invitaţii și voluntarii anilor precedenţi. Dintr-un sondaj realizat chiar recent persoanele intervievate au scos în evidenţă faptul că musafirii festivalului Ars HUNGARICA sosesc la Sibiu oaspeți și pleacă prieteni, ulterior revenind de dragul Sibiului.