Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/10/2015
Arhiva Zile si Nopti

City Cult

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii City Cult Share City Cult


Fiii și fiicele lui Brâncuși. O intrigă de familie (Actul I)

Un nou proiect prezentat la Galeria Plan B

Transformarea lui Constantin Brâncuși într-un adevărat cult în România poate fi urmărită pe parcursul diferitelor perioade istorice în care formarea mitologiei brâncușiene fie funcționa în tandem cu ideologia naționalistă, fie legitima într-un fel sau altul o imagine „de export” a României, sub forma unui brand „universal”. Proiectul Alexandrei Croitoru despre mitul lui Brâncuși în România s-a dezvoltat în ultimii ani într-o cercetare care cuprinde atât o documentare a proiectelor artistice chestionând canonizarea lui, cât și deslușirea unui cadru mai larg teoretic al mecanismelor prin care se inserează mitul artistului în discursul elitist despre cultura românească și, în egală măsură, în contextul populist al etno-naționalismului. În oricare dintre situații, Brâncuși devine un reprezentant supraexpus al unei narațiuni monolitice despre arta românească, marcată de „anxietatea influenței” și de dorința de a-și legitima originalitatea într-un canon universal al artei.

Evenimentul face parte din proiectul Hotspot.art – Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și derulat de Fabrica de Pensule. Un proiect de Alexandra Croitoru în colaborare cu Cristian Alexa, Brynjar Bandlien & Manuel Pelmuș, Teodor Graur, Monotremu, Ciprian Mureșan, Vlad Nancă, Napoleon & Ștefan Tiron, SubREAL, SUPER US.

Până în 5 noiembrie

Fabrica de Pensule

Henri Barbusse 59-61

 

Orchestra Română de Tineret @ Auditorium Maximum

După deschiderea prestigiosului Festival Enescu 2015 la București, Orchestra Română de Tineret vine pentru prima dată la Cluj-Napoca în 25 şi 26 octombrie, pentru două concerte excepţionale, susţinute de orchestră, alături de violonistul Roman Kim şi de pianista Olga Scheps, doi dintre cei mai sclipitori tineri muzicieni din lume.

25-26 octombrie / ora 19:00

Auditorium Maximum

Emmanuel de Martonne 1

 

#cântecdelebădă @ Teatrul Maghiar de Stat

Un spectacol despre îmbătrânirea psihologică și fizică a omului, #cântecdelebădă ne pune față în față cu o serie de adevăruri incomode care apar o dată cu efectele trecerii timpului. Sentimentele de rușine, vulnerabilitate, nostalgie, singurătate, prin care trecem sau vom trece cu toții la un moment dat sunt prezentate sincer și intim în piesa de teatru excelentă.

Luni 26 octombrie / orele 17:00 și 21:00

Emil Isac 26-28

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută