Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/09/2015
Arhiva Zile si Nopti

Cum poate o companie privată să dea în judecată Statul?

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cum poate o companie privată să dea în judecată Statul? Share Cum poate o companie privată să dea în judecată Statul?


Dezbatere publică și discuții cu privire la drepturile cetățenilor și ale marilor companii în exemplul clauzelor ISDS din El Salvador și România (Roșia Montană).

Conferința îl are ca invitat pe Bernardo Belloso, Președintele Asociației pentru Dezvoltare El Salvador (CRIPDES) creată în 1984, cu membri din peste 300 de comunități rurale. Statul El Salvador așteaptă hotărârea iminentă a curții de arbitraj a Băncii Mondiale ce va anunța dacă Oceana Gold, companie de minerit canadiană, păgubește bugetul statului cu 300 de miloane de dolari. România este la rândul ei dată în judecată, tot de o companie canadiană, pentru despăgubiri de 4 miliarde de dolari, pretinzând că din vina statului nu a putut continua proiectul cu cianuri de la Roșia Montană.

Oceana Gold a dat în judecată El Salvador pentru o suma echivalentă cu 5% din produsul intern brut pentru că nu a obținut un permis pentru dezvoltarea unei mine de aur, în ciuda faptului că proiectul său nu a îndeplinit cerințele de reglementare. Inițial, compania Pacific Rim a deschis arbitrajul în 2009, după ce trei președinți salvadorieni au impus, succesiv, un moratoriu privind aprobarea de noi proiecte miniere, pentru protejarea resurselor de apă. Oceana Gold a achiziționat Pacific Rim Mining în 2013, salvând firma de la faliment și a continuat cazul la Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile (ICSID).

Bernardo Belloso va ține o serie de prezentări și conferințe în România ca parte a programului “2015 – Anul European pentru Dezvoltare.” 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.