Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/09/2015
Arhiva Zile si Nopti

Astra Film Festival 2015, în liga marilor festivaluri europene

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Astra Film Festival 2015, în liga marilor festivaluri europene Share Astra Film Festival 2015, în liga marilor festivaluri europene


Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival va avea loc între 5 și 11 octombrie 2015.

Un număr record de 1.500 de filme din peste 90 de țări au fost înscrise în cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului, cele mai bune 130 dintre ele fiind incluse în selecția oficială.

Cei mai apreciați regizori ai momentului, Joshua Oppenheimer – nominalizat în 2014 la Premiile Oscar, Crystal Moselle – Marele Premiu la Sundance 2015, Justin Schein – are o filmografie impresionantă, 60 de filme în peste 20 de ani de carieră, se reunesc la Sibiu cu cele mai recente producții: The Look of Silence, The Wolfpack sau Left on Purpose, în secțiunea International.

32 de documentare legate de România fie prin subiect, fie prin autor, produse în ultimii doi ani, vor oferi tot atâtea viziuni despre cotidianul românesc. În cei 22 de ani de existență, Astra Film Sibiu a devenit principala arenă sau mai mult, chiar rampă de lansare a filmelor românești.

În documentarele din secțiunea Europa Centrală și de Est se reflectă subiecte de larg interes specifice regiunii.

Secțiunea Student propune producții realizate de regizori promițători aflați la început de drum, studenți la cele mai prestigioase universități de film din România, Austria, Olanda, Norvegia, Franța, Portugalia, China sau Cuba. AFF este mediul ideal pentru regizorii debutanți de a-și prezenta filmele într-un context internațional cu specialiști în domeniu din întreaga lume.

Alături de secțiunile competiționale, o serie de programe speciale, conferințe, mese rotunde, workshop-uri, concerte, expoziții întregesc programul oficial al festivalului. Prin profilul programelor sale, AFF se înscrie în liga marilor festivalurilor europene.

În 2015, Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României ca o garanție a produsului cultural de cea mai înaltă clasă. Succesul celor 21 de ediții încheiate până în prezent au făcut din AFF unul dintre principalele festivaluri de profil din lume și a ajutat la consolidarea și ascensiunea filmului românesc dincolo de granițele României. Prin prezența celor mai de seamă regizori, producători, jurnaliști, organizatori de festivaluri sau reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară și străinătate, orașul Sibiu a devenit un punct de întâlnire între cultură și oameni de pretutindeni.

Ediția din 2015 se află sub egida EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, o distincție acordată celor mai remarcabile festivaluri europene de către un juriu internațional format din experți în domeniu. Cele 2 distincții reprezintă o dovadă clară a importanței și amplorii evenimentului, un produs cultural 100% românesc menținut la standarde internaționale.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.