Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/09/2015
Arhiva Zile si Nopti

Peter O’Toole, distins in memoriam cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj 2015

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Peter O’Toole, distins in memoriam cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj  2015 Share Peter O’Toole, distins in memoriam cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj  2015


Premiul va fi ridicat de fiica actorului, actrița Kate O’Toole, membră a juriului Comedy Cluj 2015

Spectatorii Comedy Cluj îl vor vedea pe Peter O’Toole pe ecran, în filmul ‘’The Ruling Class’’, care va rula în data de 23 octombrie 2015

Legendarul actor englez de origine irlandeză Peter O’Toole va primi, in memoriam, Premiul de Excelență al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj. Este prima dată când acest trofeu este acordat unui actor străin, organizatorii întărind și prin aceasta rangul de festival internațional al Comedy Cluj. Premiul va fi decernat în 24 octombrie 2015, în cadrul Galei de închidere a festivalului, și va fi ridicat de fiica actorului, actrița Kate O’Toole. Kate O’Toole este anul acesta membră a juriului Comedy Cluj. 

Spectatorii vor avea ocazia să-l vadă pe Peter O’Toole pe ecran în comedia neagră ‘’The Ruling Class’’ (‘’Clasa conducătoare’’, 1972), unde face unul dintre cele mai reprezentative roluri ale sale, pentru care a primit și o nominalizare la Oscar. În film, O’Toole joacă rolul unui tânăr care se trezește brusc moștenitor al unei averei importante. Singura problemă e că acesta se crede Iisus Christos. Comedia va rula în data de 23 octombrie, ora 19.00, la Cinema City Iulius Mall. 

Fiul al unui agent de pariuri, Peter O’Toole s-a născut în 1932 în Irlanda și a crescut în Leeds, Anglia. După liceu, a lucrat o scurtă perioadă de timp ca reporter la un ziar local, ‘’Yorkshire Evening Post’’, iar apoi, timp de doi ani, a făcut armata la Marina Regală, la transmisiuni. Pasionat de teatru, după armată a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Dramatice, unde i-a avut colegi pe mai apoi celebrii Albert Finney, Alan Bates și Richard Harris. O’Toole și-a făcut debutul pe scenă la 17 ani, la Londra, obținând recunoașterea ca actor al companiei teatrale Bristol Old Vic. 

În 1962 a fost ales de către David Lean să interpreteze rolului lui T.E.Lawrence în celebrul film ‘’Lawrence of Arabia’’, după ce Marlon Brando și Albert Finney au renunțat la rol. Prestația sa l-a transformat în star internațional, revista Premiere clasându-l în ‘’Top 100 Cele mai bune roluri din istorie’’. În anii ’70, problemele de sănătate cauzate de un cancer la stomac, și atribuite inițial alcoolismului, i-au ameninţat cariera şi viaţa, dar O’Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool și urmând un tratament riguros. S-a reîntors apoi la cinema și a făcut roluri memorabile în ‘’The Stunt Man’’ (‘’Cascadorul’’, 1980) și ‘’My Favorite Year’’ (‘’Anul meu preferat’’, 1982). 

Pe parcursul carierei sale, Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pentru interpretări de excepție precum cele din ‘’Caligula’’ (1979) sau ‘’The Last Emperor’’ (‘’Ultimul împărat’’, 1987), fiind unul dintre puținii actori care a fost nominalizat de două ori pentru același rol: întruchiparea regelui Henry al II-lea în ‘’Becket’’ (1964) și în ‘’Lion in the Winter (‘’Un leu în iarnă’’, 1968). Nu a câștigat trofeul pentru niciuna dintre nominalizări, dar în 2003 a primit totuși un Oscar onorific din partea Academiei de Film americane. A refuzat inițial acest premiu, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, motivând că “încă mai e în jocuri şi poate câştiga premiul cel mare“. Pe lângă acest Oscar onorific, actorul irlandez a câștigat patru Globuri de Aur, un premiu Bafta și un premiu Emmy.

Ultimele filme în care a jucat au fost ‘’Decline of an Empire“ (2014) şi „The Whole World of Our Feet“ (2015), lansate după moartea actorului, care a avut loc în decembrie 2013. Peter O’Toole are două fiice, una dintre acestea, Kate O’Toole, urmând să se afle la Cluj pe toata perioada festivalului, în calitate de membră a juriului.

Premiul de Excelență Comedy Cluj a mai fost acordat, până acum, actorilor Marin Moraru și Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu și Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horațiu Mălăele (2012), Oana și Amza Pellea, in memoriam (2013) și Victor Rebengiuc (2014). 


Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.