Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/08/2015
Arhiva Zile si Nopti

Festivalul Medieval Cetăţi Transilvane Sibiu 2015

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Festivalul Medieval Cetăţi Transilvane Sibiu 2015 Share Festivalul Medieval Cetăţi Transilvane Sibiu 2015


Interviu cu Ovidiu Dragoman – Directorul festivalului Cetăţi Transilvane – ”Am ajuns de mult la o formulă a programului care să mulţumească toate categoriile de public”

Am stat de vorbă cu ovidiu dragoman despre ediția din acest an a festivalului medieval de la sibiu.

Mie personal, cel mai mult la Festivalul Medieval îmi place atmosfera. Prin ce animaţii şi evenimente veţi recrea această atmosferă de târg medieval în centrul Sibiului?

Sibiul are norocul de a fi devenit în toţi aceşti ani unul dintre cele mai cochete oraşe medievale din România, iar centrul istoric al Sibiului oferă un cadru perfect pentru Festivalul Medieval. Şi în acest an festivalul are invitaţi aparte, meniţi prin arta lor să dea un altfel de suflu peisajului Pieţei Mari, în cele trei zile ale evenimentului. Nu vor lipsi nici în acest an cavalerii Evului Mediu şi luptele cavalereşti, nu vor lipsi concertele de muzică medievală, dar nici conferinţele de medievistică sau atelierele meşteşugăreşti. Un segment aparte şi bine definit al acestei ediţii îl reprezintă taberele medievale, prezente anul acesta într-o formulă mult extinsă atât numeric, cât şi ca suprafaţă. Negustorii din Sibiu şi de pretutindeni vor fi şi ei prezenţi în iarmaroc. Sperăm ca întreg publicul care ne este alături în fiecare an să fie alături de noi de vineri, 28 august, până duminică, 30 august. 

Cum aţi gândit programul ediţiei din acest an şi ce vor vedea turiştii şi sibienii?

Parada festivalului deschide, ca în fiecare an, festivalul şi invită sibienii şi turiştii ce ne vizitează cetatea în zilele festivalului, la o plimbare la ceas de seară, prin centrul oraşului, de la Turnul Dulgherilor, din Parcul Cetăţii, până în Piaţa Mare. Aşa cum spuneam, un segment aparte, bine conturat şi definit al acestei ediţii, sunt taberele medievale a cinci companii de reconstituiri istorice din România şi străinătate. Calfele călătoare aduc şi anul acesta în Piaţa Mare atelierele meşteşugăreşti atât de îndrăgite de toată lumea. Muzica medievală va avea anul acesta sonorităţi dintre cele mai diferite, evenimentul debutând cu un concert în premieră la Sibiu şi încheindu-se cu o formulă medieval – simfonică de asemenea în premieră la Sibiu.

O valoare în plus aducea în fiecare an şi câte un invitat de marcă, o personalitate aparte. Ce invitaţi aveţi anul acesta?

Festivalul va fi deschis anul acesta de un concert într-o formulă pentru prima dată pe scena festivalului sibian: formaţia de muzică medievală Ad Hoc va cânta împreună cu toboşarul, în vârstă de doar 14 ani, al trupei Phoenix, Flavius Hosu. Închiderea festivalului va marca o altă premieră pentru Sibiu, concertul medieval – simfonic Lupus Dacus şi Lupus Dacus Orchestra – o formulă în care formaţia de muzică medievală Lupus Dacus va cânta LIVE, alături de 20 de muzicieni români conduşi de dirijorul Cosmin Hărșia, Lect. Univ. Dr. la Facultatea de Muzică din Timişoara. Prof. Univ. Dr. Zeno Pinter va fi de asemenea prezent la festival şi va susţine o serie de trei conferinţe de medievistică, oferind şi în acest an publicului ocazia de a pătrunde în lumea fascinantă a istoriei Evului Mediu. Actorul Liviu Cheloiu, alături de colegii din Teatrul “Tony Bulandra” Târgovişte, va prezenta şi în acest an două spectacole de Commedia dell’arte în cadrul festivalului. O prezenţă mereu plăcută pentru noi şi care ne-a bucurat aproape la toate ediţiile este formaţia Nomen est Omen, condusă de muzicianul Mihai Plămădeală. Inedit în acest an va fi şi decorul pe care publicul îl va descoperi în Piaţa Mare şi prezenţa unei vaste tabere medievale în piaţă, din care vor face parte Compania de Reconstituiri Istorice Crux Alba (Ungaria), Chigot (Bulgaria), Paladinii de Terra Medies (România), sibienii de la Anacronism şi Grupul de Reconstituiri Istorice Terra Ultrasilvana (România).

Cum găsiţi echilibrul între evenimentele spectaculoase, cele care atrag şi distrează turiştii, şi evenimentele istorice, cele care ţin de acurateţea vieţii în Evul Mediu?

Am ajuns de mult la o formulă a programului care să mulţumească toate categoriile de public. Avem în program atât activităţi educative, atât activităţi pentru copii, atât spectacole pentru publicul larg, cât şi activităţi specifice, dedicate celor pasionaţi de istoria Evului Mediu. În ultimii ani, prin concentrarea activităţilor în Piaţa Mare şi a mai multor activităţi chiar pe acelaşi interval orar, am oferit în felul acesta publicului posibilitatea de a alege care este “scena” în faţa căreia doreşte să rămână până la finalul reprezentaţiei. Iar la ultimele ediţii toate scenele de joc au fost pline.

 

”Toată suflarea oraşului este prezentă la parada de deschidere a festivalului. Este unul dintre momentele din programul festivalului care atrage şi place foarte mult. Vom fi cu toţii acolo. Nu am lipsit în niciun an. Sunt acolo, alături de întreaga echipă”_ovidiu dragoman 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută