Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/08/2015
Arhiva Zile si Nopti

O carte despre o întrebare fundamentală: Fata cu portocale

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii O carte despre o întrebare fundamentală: Fata cu portocale Share O carte despre o întrebare fundamentală: Fata cu portocale


L-am descoperit pe Jostein Gaarder odată cu “Misterul de Crăciun” – o carte – calendar de Advent, din care i-am citit puștiului meu de 6 ani (pe-atunci) câte un capitol pe zi de pe 1 până pe 25 decembrie. O carte care l-a uimit și l-a încântat, o carte începând de la care a iubit poveștile lungi, cât un roman serios, deși nu-i tocmai ușoară sau tocmai pentru copii.

Fata cu portocale e o cărticică (Vedeți? Am ales tot o carte mică…). Nu mai mult de 150 de pagini cu o poveste aparent simplă: o scrisoare pe care un tată (Jan Olav) plecat dintre noi o lasă fiului său de patru ani – pentru a o citi când va crește.

 „Viața este o loterie gigantică unde numai lozurile câștigătoare sunt vizibile”.

Unsprezece ani mai târziu, Georg citește, închis în camera lui, lunga scrisoare în care, aparent, tatăl îi propune o incursiune într-o poveste de dragoste adolescentină (povestea misterioasei fete cu portocale).

În realitate, scrisoarea (și implicit povestea de dragoste) este o ocazie, un pretext. Pe care tatăl i-l oferă fiului – de a-l cunoaște mai bine. De a medita la lume și viață (Viața este scurtă pentru toți cei care reușesc într-adevăr să înțeleagă că într-o bună zi întreaga lume se isprăvește de tot. Nu toți oamenii înțeleg aceasta. Nu toți au capacitatea de a pricepe ce înseamnă in realitate sa dispari pentru totdeauna. Este prea multa zarvă și trudă oră de oră și minut de minut, pentru ca oamenii să-și dea seama de aceasta.). De a adresa o întrebare importantă, interesantă, fundamentală. La care tatăl, în scrisoare, răspunde. La care răspunde și fiul, după ce termină de citit scrisoarea.

La care vă invit să răspundeți și voi.

Tu ce ai fi ales în caz că ar exista o autoritate supremă care să-ți dea posibilitatea de a alege? Ai fi ales ca o dată să trăiești o viață pe Pământ, scurtă sau lungă, peste sute de mii sau peste sute de milioane de ani? Sau ai fi refuzat să participi la acest joc, pentru că nu acceptai regulile?”

Articol de: Irina Șubredu

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută