Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/08/2015
Arhiva Zile si Nopti

Biserica din Viscri, asaltată de turiști în luna august

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Biserica din Viscri, asaltată de turiști în luna august Share Biserica din Viscri, asaltată de turiști în luna august


Biserica evanghelică fortificată de la Viscri, monument UNESCO din anul 1999, este foarte vizitată în luna august de turişti din ţară şi din străinătate, impresionaţi de construcţia şi de modul în care a fost păstrată şi întreţinută.

Sara Dootz, o săsoaică în vârstă de 80 de ani, ghidul Bisericii fortificate de 26 de ani, însoţeşte grupurile de turişti prin încăperile de la parter. „Luna august este cea mai aglomerată lună, vin foarte mulţi turişti, atât în grupuri cât şi în particular. După vizitare au numai cuvinte de laudă şi rămân impresionaţi de modul în care a fost păstrată Biserica fortificată. Noi încercăm să facem reparaţii acolo unde este strict necesar, deoarece nu primim fonduri de nicăieri, chiar dacă suntem monument UNESCO. Apa, nisipul şi varul sunt materialele folosite şi nici nu ne gândim să apelăm la materialele de construcţii moderne apărute pe piaţă. Treptele de la intrarea în biserică, de exemplu, sunt aduse de la râul Olt aflat la câţiva kilometri de aici. Pe atunci nu se foloseau maşini sau macarale, erau aduse cu căruţa trasă de cai sau de boi”, a declarat Sara Dootz, citată de agerpres.ro.

Biserica Evanghelică Fortificată a fost construită în secolul al XIII pe temelia unei bisericuţe a secuilor. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, aflat la 600 de metri deasupra nivelului mării, este format din biserică, incinta fortificată cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă. Aici se putea adăposti populaţia satului în vremuri grele, deoarece numărul locuitorilor nu era mare. Tot aici îşi aduceau cerealele şi hrana pentru a fi la adăpost în vremea invaziilor tătarilor sau turcilor.

Sara Dootz a mai spus că în biserică se mai păstrează o cristelniţă din piatră care, după cum precizează istoricii, este de fapt o coloană romană de la începuturile creştinătăţii, anul 200 sau 300.

De asemenea, porţile fortificaţiei, atât cea mare cât şi cea mică, sunt făcute din lemn de stejar şi din fier forjat şi încă mai rezistă. Chiar dacă aici se refugia tot satul în vremuri grele cu toată agoniseala, incintele s-au păstrat foarte bine. Oamenii se înghesuiau în bisericuţă, iar agoniseala era depozitată în turnuri.

„Nu avem apă la Biserica evanghelică fortificată pentru că cel mai probabil, aflată la 600 de metri deasupra nivelului mării, era foarte mult de săpat până să dai de apă. Eu ud florile din curtea interioară cu apa adunată de la ploaie. Nici curent electric nu avem. Slujbele de la Paşti şi Crăciun se fac la lumina lumânărilor şi este ceva deosebit”, a adăugat ghidul Bisericii Evanghelice Fortificate Viscri.

Turiştii care vizitează satul Viscri au la dispoziţie mai multe trasee în sat şi în afara satului cu căruţe trase de cai, dar pot merge şi să viziteze localităţile vecine Fişer, Criţ şi Meşendorf.

Sursa: www.bizbrasov.ro

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută