Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/08/2015
Arhiva Zile si Nopti

Microciparea la caini

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Microciparea la caini Share Microciparea la caini


Se intampla sa vedem pe strada sau prin parcuri caini metisi sau de rasa, care sunt intr-o stare deplorabila. Vedem, de asemenea, destul de des, anunturi cu animale pierdute fara microcip. Multe din astfel de situatii ar putea fi evitate daca fiecare stapan de caine ar apela la procedura de microcipare caini si inregistrate in Registrul de evidenta al cainilor cu stapan (RECS).

Cu ce ajuta o astfel de procedura?

Registrul de evidenta al cainilor cu stapan este o baza de date gestionata de Colegiul Medicilor Veterinari ce permite identificarea fiecarui caine cu ajutorul microcipului, carnetului de sanatate (numar si seria unica) dar si cu buletinul proprietarului. Microcipul este implantat subcutanat de un medic veterinar printr-o procedura simpla, nedureroasa, non-invaziva la unul din cabinetele veterinare autorizate din tara. Microcipul contine un numar unic in lume care este inregistrat in RECS impreuna cu datele din buletin ale proprietarului. Rolul microcipului este in primul rand pentru identificarea cainelui dar si pentru evidenta starii de sanatate a animalutului ( vaccinuri, deparazitari, fatari, decese etc).

Pe de alta parte, vaccinarea antirabica nu poate fi efectuata cainilor fara microcip, iar aceasta este o prevedere legala intrata in vigoare din Martie 2014. Astfel, sanatatea unui caine poate fi asigurata doar prin microciparea si inregistrarea acestuia ca fiind un caine cu stapan. 

Microciparea unui caine este obligatorie mai ales daca va faceti planuri de calatorie in strainatate, accesul in orice tara din Uniunea Europeana sau oriunde in lume a unui caine, nu este permisa daca acesta nu are asupra lui un pasaport de calatorie pe care sunt inscrise deparazitarile, vaccinarile, viza medicala dar si codul de identificare. 

Reprezentantii Mobile Vet, una din clinicile veterinare din Bucuresti autorizate pentru microciparea cainilor si inregistrarea in RECS explica cum functioneaza acest sistem de inregistrare: 

1. Printr-o simpla vizita facuta la cabinetul veterinar, dupa o programare prealabila, cainelui i se implanteaza printr-o manopera subcutanata microcipul ce nu este mai mare decat o boaba de orez, cu ajutorul unei seringi speciale. 

2. Datele de contact ale stapanului cat si informatiile despre starea de sanatate a cainelui sunt inregistrate in Registrul de evidenta al cainilor cu stapan (RECS).

3. Dupa aceasta procedura se poate elibera si Pasaportul in cazul in care cainele va insoti stapanul intr-o calatorie in strainatate. Intreaga procedura dureaza mai putin de o jumatate de ora. Tarifele pot fi gasite pe site-ul companiei.

Microciparea se poate face si la alte animalute.

Pe langa microciparea si eliberarea pasaportului la caini, clinica veterinara Mobile Vet este autorizata sa microcipeze pisici, dihori dar si alte animale exotice. Oricare din aceste animale pot fi microcipate si le poate fi emis un pasaport.

Microciparea este o procedura minim invaziva si a fost adoptata de mult timp in tarile Europene, ajutand la diminuarea cazurilor de abandonare a animalelor de companie. O astfel de procedura, respectata de iubitorii de animale, va aduce cu siguranta aceleasi rezultate si in tara noastra.

Powered by SEO monitor

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută