Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2015
Arhiva Zile si Nopti

Oldboy

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Oldboy Share Oldboy


Așa cum unele filme sunt doar despre acțiune, sau doar despre dragoste, așa putem spune, la o primă vedere, că Oldboy este doar despre violență.

Dar dacă îi dăm timp, și nu îl etichetăm după primele 20 de minute, vom descoperi că este unul dintre cele mai bune filme pe care ochii noștri vor avea șansa să le vadă. Pentru că reușește să combine elemente de acțiune alertă cu o poveste plină de dramă și personaje măcinate de trecut într-o manieră unică și totuși tipic asiatică.

Oh Dae-Su a fost răpit acum 15 ani și ținut într-o cameră, iar acum este eliberat, fără nici o explicație. Pentru a descoperi cine este vinovatul, va trebuie să treacă printr-o serie de provocări și acceptări.

Oldboy este o poveste despre răzbunare, o dorință crîncenă de a plăti cu vîrf și îndesat o greșeală ce se cere vindecată.

Știm deja că multe filme asiatice au aceste subiect ca temă principală, dar acesta devine unic prin misterul care înconjoară toate personajele. Nu vom putea spune până la final cine este cel care trebuie să își asume trecutul și cel care trebuie să pătimească, iar asta face călătoria noastră cinefilă una inițiatică, plină de obstacole vizuale pe care trebuie să le cucerim, pentru a înțelege ce se află în miezul dur al peliculei.

Din acest motiv, al planurilor multiple, care se desfac pe rând și se lipesc unele de celelalate, îmi place să numesc Oldboy un film-ceapă și să îl încadrez în top cinci al preferințelor mele.

Cu toate acestea, să nu vă așteptați la ceva sec sau doar la un labirint greu de înțeles, pentru că avem de-a face cu mult mai mult decît atât. Vom descoperi că, de fapt, ceea ce generează întregul demers este o tragedie umană, un suflet distrus de o decizie greșită și o mânie imposibil de controlat.

Despre trăiri la fel de intense, dar mult mai romantice vă voi vorbi data viitoare, când voi despica o frumusețe exotică: Paradies: Liebe. Dar pînă atunci, vă doresc vizionare cutremurătoare!

Notă IMDB: 8,4
Regizor: Chan-wook Park
Premii: Grand Prix of the Jury in Cannes

Articol de Adriana Zăvoi.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.