Cei mai mulți dintre noi o bem în fiecare zi, în diverse forme. Alegem să o turnăm în cești colorate, ori în cana la care ținem cel mai mult. Unii îi mai șterg din negru, adăugând lapte. Alții o îndulcesc cu miere, zahăr brun, ori deloc. Pentru mulți, cuvântul fiecărei dimineți este cafea.
Știm despre ea că ne dă energie și ne ține ochii deschiși atunci când deadline-urile sunt aproape ori lucrurile pe care le avem de făcut se înmulțesc.
Plantele de cafea au fost descoperite pentru prima dată în Etiopia – Regatul Kaffa, de aici și numele savuroasei băuturi. Locuitorii Constantinopolului au fost primii care au putut cumpăra planta, acolo deschizându-se primul magazin de cafea din lume ( (1475).
În lume există nenumărate cafenele, însă puțini știu că prima cafenea a fost deschisă la Damasc, în 1530, iar prima cafenea europeană a fost deschisă la Veneția, în 1645.
Fiecare popor are un obicei diferit de a consuma cafeaua, unele țări europene având propriul cult de consumare și preparare a cafelei.
Austria
Viena este plină de cafenele cochete și elegante, brandul de seamă fiind Julius Meiln. Specialitatea servită aici este wiener melange – o cafea proaspătă, servită cu lapte fierbinte și topping de cremă de lapte.
Franța
Specialitatea francezilor este cafe au lait. Servită într-un cadru boem, espresso francezilor este preparat din cafea proaspătă , servită cu lapte fierbinte, fie în ceașcă, fie pe separat.
Italia
Este una dintre țările cu numeroase cafenele și cu o istorie neîntreruptă de 100 de ani. Aici s-a născut expresso, un caffe con pana fiind băutura specială a italienilor, proaspătă, cu topping de frișcă.
Portugalia
Portughezii preferă cafeaua tare, bica fiind specialitatea acestora. Sub recomandarea „Beba Isso Com Açúcar” – „Bea asta cu zahar”, cafeaua portughezilor reprezintă un shot de expresso aspru.
Turcia
Turcii sunt cunoscuți pentru modul de preparare al cafelei, cafeaua preparată la nisip este apreciată de multă lume, gustul acesteia fiind unul deosebit.