Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/06/2015
Arhiva Zile si Nopti

Interviu Tudor Giurgiu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu Tudor Giurgiu Share Interviu Tudor Giurgiu


„TIFF Sibiu este un festival dedicat artelor şi cred în continuare în șansa festivalului de la Sibiu de a crește”

În perioada 24-28 iunie la Sibiu se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului Internațional de Film Transilvania – Sibiu. Despre ce vor putea viziona sibienii şi turiştii în acestă perioadă, într-un interviu cu preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu.

Reporter: În timpul festivalul, atât sibienii, cât şi turiştii ajung să vadă, pe lângă proiecţii, şi locaţii mai puţin vizitate în alte perioade ale anului. TIFF este un festivalcare ştie să pună în valoare mai multe locaţii din Sibiu. Anul acesta care vor fi locaţiile în care vor avea loc proiecţiile?

Tudor Giurgiu: Festivalul Internațional de Film Transilvania – Sibiu este un festival dedicat artelor. Am păstrat formatul anilor trecuți prin selecția filmelor pe care le vom prezenta publicului sibian. Cred în continuare în șansa festivalului de la Sibiu de a crește pentru că aici ne adresăm unui public avid de cultură, unui gen de consumator pretențios și avizat, care sunt convins că va aprecia diversitatea programului și surprizele festivalului de la Sibiu.

Referitor la spațiile de proiecție ale festivalului, punctul central al TIFF Sibiu 2015 va fi Piața Mare, unde așteptăm, ca de fiecare dată, un public extrem de numeros. Aici vom prezenta o selecție de filme de public și, desigur, vom avea numeroși invitați ce vor intra în contact direct cu publicul. În ultimii ani, proiecțiile de la Teatrul Gong au adus din ce în ce mai mulți spectatori și cred în potențialul acestui spațiu public ca o alternativă la cinematografele de care Sibiul duce lipsă. Librăria Habitus are, de asemenea, un farmec aparte și foarte apropiat de întregul concept al festivalului. Iar nu în ultimul rând, Faust Cafe und Disko va fi, din nou, locul preferat al iubitorilor de muzică.

Reporter: Care consideraţi că este punctul forte al ediţiei din acest an?

Tudor Giurgiu: Cred cu tărie în diversitatea pe care o oferă proiecțiile speciale din cadrul acestui festival. Anul trecut am avut o surpriză nemaipomenită cu proiecția cu SELFIE din parcul Sub Arini, un spațiu utilizat în premieră pentru proiectarea unui film în aer liber și care s-a dovedit a fi neîncăpător. Anul acesta revenim în Sub Arini cu un nou film de public, despre viața unuia dintre cei mai buni fotbaliști ai planetei Lionel Messi. Apoi, pe scena de la lacul Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului vom aduce, din nou, un film cu tematică „acvatică”, să îi spunem așa, Black Sea/Marea Neagră, în regia lui Kevin Macdonald, cu Jude Law, un film prezentat în premieră absolută în Romania. În aceeași seară, sâmbătă, vom avea un nou eveniment special în Cetatea Cisnădioara, unde vom proiecta un clasic de referință, în regia lui F.W. Murnau, unul dintre cele mai bune filme din istorie, Aurora/Sunrise, acompaniat live de artistul electro francez Radiomentale. Iar ca noutate, anul acesta inaugurăm un nou spațiu de proiecție, într-unul din locurile magice din județul Sibiu: Gura Râului. În seara celei de-a treia zi de festival, locuitorii din zonă, sibienii în general, vor putea vedea un film minunat, Povești trăsnite/ Wild Tales, o comedie spumoasă și explozivă care va prinde excelent la public. Vom anunța în curînd și un concert-surpriză în deschiderea filmului.

Reporter: În 2014 Festivalul Internațional de Film Transilvania a adus la Sibiu o secțiune specială pe teme muzicale. La ”Metallica: Through the Never”, ”Walk the line” şi ”Kurt Cobain: About a Son” sala a fost plină. Va aduce şi ediţia de anul acesta o secţiune specială pe o anumită temă?

Tudor Giurgiu: Filmele cu tematică muzicală au avut întotdeauna priză la public. Anul acesta vom deschide Festivalul chiar in Piața Mare cu filmul „Kurt Cobain: Montage of Heck”, poate cel mai bun film făcut despre acest muzician iconic, dar și cu producții ce au ca temă centrală trupa Beatles, curentul muzicii punk sau festivalurile de hard-rock.

Reporter: Câte producţii româneşti vor rula anul acesta la TIFF şi care credeţi că sunt cele mai aşteptate?

Tudor Giurgiu: Anul acesta a fost un an extrem de bun pentru cinematografia românească, s-au luat multe premii iar filmele s-au bucurat de un real succes în cinematografe. Cele mai importante filme românești din programul festivalului vor rula în Piața Mare, unde sibienii vor putea vedea „Comoara” lui Corneliu Porumboiu și „De ce eu?”, un film extrem de actual și foarte bine primit de public, inspirat din povestea procurorului Cristian Panait. De asemenea, vom prezenta în premieră la Sibiu filmele „Live” de Vlad Păunescu și „Carmen” de Doru Nițescu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.