ÎN TURCIA CU ZBOR DIRECT DIN SIBIU, POATE ÎN DUBAI CU PLECARE DE LA CLUJ-NAPOCA SAU LA NOI LA MARE CU BANI DE LA PATRON.
Un studiu recent publicat de un cunoscut tour-operator arată că turiștii români devin din ce în ce mai sofisticați, atât la serviciile de cazare, cât și la cele de masă, iar gradul de confort oferit de hotel reprezintă un factor decisiv în alegerea acestuia, doar 26% dintre cei care merg în vacanță pe litoral alegând cazarea la 2 stele. “Dacă acum cinci ani hotelurile de 2 și 3 stele depășeau 60% dintre preferințele românilor, acum șapte din zece turiști preferă hotelurile de 4 și 3 stele, în timp ce la 2 stele mai merg doar 26% dintre aceștia.
Acesta este și motivul pentru care, acum, la început de sezon, aproape toate hotelurile lucrează la ultimele detalii pentru a oferi turiștilor o vacanță perfectă’, a declarat Adrian Voican, directorul general al tour-operatorului. Plajele și hotelurile de pe litoralul românesc au primit aprecieri de la peste 100 de agenții de turism din Republica Moldova și din România în cadrul unui Master InfoTrip organizat în deschiderea sezonului estival.
Și tot legat de mersul la Marea Neagră mai aflați o veste bună: Camera Deputaţilor a decis la începutul acestei veri ca angajaţii să primească vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie, reglementările aprobate de către deputaţi urmând să fie aplicate în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Concret, toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă. Pe de o parte, angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu şi de bani sau prime de vacanţă.
Vouchere de vacanţă vor fi folosite doar în turismul românesc. De asemenea, se introduce un nou sistem, acela a emiterii voucherelor de vacanţă pe suport electronic. Cele care sunt tipărite în suport electronic, cât şi cele pe suport de hărtie, vor fi utilizate doar în unităţi turistice autorizate de Auoritatea Naţională pentru Turism.
Dacă sunteți mai comozi, aflați că anul acesta există zbor charter din Sibiu direct în Antalya. Prețurile încep de la aproximativ 500 de euro de persoană și ajungă până pe la 1500 de euro de persoană, în funcție de hotelul selectat și serviciile dorite. Dacă sunteți interesați aflați că următoarea plecare este în data de 18 iunie și din Antalya puteți alege una dintre cele vreo opt stațiuni turistice din zonă.
Dacă sunteți cu ceva mai mare dare de mână, aflați că din Cluj-Napoca s-au suplimentat zborurile către Dubai, acolo unde puteți face plajă liniștiți și iarna. ”Wizz Air va opera două zboruri pe săptămână, marţea şi sâmbăta, din Cluj-Napoca către Dubai World Central Airport. Wizz Air a fost prima companie aeriană europeană low-cost ce a operat în Dubai şi primul client al aeroportului Dubai World Central, în 2013.
Aeroportul a fost conceput pentru a deveni principalul centru de aviaţie din regiune şi este prognozat să devină unul dintre cele mai tranzitate aeroporturi din lume în următorii zece ani”, au transmis operatorii.
Un alt studiu interesant arată că 54% dintre români şi-au alocat în ultimele 12 luni resurse de timp şi financiare pentru vacanţe mai scurte de o săptămână, în timp ce 32% dintre cei intervievaţi au optat pentru o vacanţă mai lungă. Universul studiului este reprezentat de populaţia din mediul urban din România cu vârsta cuprinsă între 14 şi 74 de ani.
Studiul măsoară preferinţele de consum de bunuri şi servicii ale populaţiei urbane. Caracterul continuu al studiului şi eşantioanele mari (peste 10.000 de interviuri anual) permit observarea fluctuaţiilor preferinţelor populaţiei şi studierea lor în raport cu evoluţia socio-economică din România.
Marja de eroare este de +/-0,8%. Potrivit rezultatelor celui mai recent Studiu Naţional de Audienţă (SNA) FOCUS realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), cei mai mulţi dintre respondenţi (41%) şi-au declarat intenţia de a face o călătorie de agrement de scurtă durată în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă că aproximativ 4 milioane de oameni plănuiesc să plece într-o vacanţă mai scurtă de o săptămână în 2015.
(declaratii, detalii, cifre)
39% dintre persoanele care au petrecut o vacanţă scurtă în România în ultimul an au ales cazarea în pensiuni/agroturism, în timp ce 47% dintre românii care au călătorit într-o ţară străină au optat pentru cazarea în hoteluri de 3 stele.
Indiferent de destinaţia aleasă, cei care optează pentru călătorii de agrement sau vacanţe mai scurte de o săptămână aleg, de cele mai multe ori, utilizarea automobilului, în detrimentul altor mijloace de transport.
CELE MAI MARI GREȘELI
Vacanţele au scopul de a reduce nivelul de stres acumulat în timpul lucrului, dându-ne timp pentru activităţile preferate. Totuşi, odată cu dezvoltarea masivă a tehnologiei, vacanţele nu mai sunt vacanţe. Potrivit unui studiu realizat de Harris Interactive pentru Glassdoor, citat de Huffington Post, americanii îşi iau doar jumătate din concediile plătite. Mai mult, 61% dintre respondenţi au declatat că lucrează în timpul concediului, fiind contactaţi cu oferte de job-uri de către colegi (25%), sau de angajator (20%).
O altă mare gafă pe care o facem cu toții este că pentru a arăta bine în costumul de baie, mulţi aleg să ţină cure de slăbire. Important de menţionat este că vacanţa la mare nu ar trebui să fie singura motivaţie pentru a avea un stil de viaţă sănătos, pentru că şansele de a-l menţine sunt minime.
Ștefan Dobre