Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/06/2015
Arhiva Zile si Nopti

Prezentare de moda Florin Surugiu C Sebastian Marcovici

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Prezentare de moda Florin Surugiu C Sebastian Marcovici Share Prezentare de moda Florin Surugiu C Sebastian Marcovici


Noua generaţie.

Pe durata Milano Fashion Week am fost invitat la o academie de modă. A fost o invitaţie cum am primit multe altele la evenimente, la întâlniri, la expoziţii dar toate au însemnat reale experienţe şi modalităţi de a mă informa despre ce înseamnă industria modei la un nivel urias.

" "

Astfel am înţeles structura complexă a evoluţiei unui designer. La noi în ţară designerii debutanţi, tinerii designeri sunt consideraţi proaspăt absolvenţi de facultăţi de specialitate şi uneori chiar studenţi încă în cadrul facultăţilor de design.

Greşit. Ca să fii numit designer nu e suficient să ai o diplomă.

Trebuie să îţi câştigi acest titlu prin priceperea, măiestria şi abilitatea ta de a-ţi susţine activitatea. În Italia eşti considerat tânăr designer după ce ai propriul atelier, showroom, după ce deja ai o clientelă formată şi faptul că activitatea ta e cuntificată în bani sau în invitaţii de a expune în evenimente mari.

În Paris e mult mai strictă abordarea. Obţinerea unei diplome îţi poate da elanul necesar şi baza informaţională de care ai nevoie pentru a evolua. Diploma atestă potenţialul tău de a ajunge designer, faptul că ai parcurs o educaţie în acest sens. E net superioară pregătirea în afară. Atâta timp cât în laboratoarele şi atelierele academiei am văzut aparatura hi-tech parcă din viitor.

Astfel materialele erau tăiate cu laser, imprimeurile se făceau prin transfer şi imprimare digitala, tocurile de pantofi şi calapoadele erau construite de imprimante 3D care nu greşeau şi multe alte tehnici pe care nici măcar nu mi le-am putut imagina. Mi-am dat seama cât de departe s-a ajuns şi cât de important este pentru un student să facă faţă concurenţei. Totuşi, ca în orice domeniu cunoştinţele de bază sunt aceleaşi şi contează cât de înzestrat e fiecare.

Designerii mari, care de fapt sunt companii imense lucrează “old school” cu un creion pe foaie. Toţi ceilalţi tehnicieni dezvoltă schiţele lor folosindu-se de noile tehnologii aşa că deignerii din noua generaţie trebuie să îşi păstreze linia învăţată, să acceseze informaţii şi dacă au şansa unor mastere de specializare la academii importante sau de a face intership la mari case atunci au mai multe şanse să ajungă în top.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută