Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/05/2015
Arhiva Zile si Nopti

O călătorie prin capodoperele europene și mondiale ale dansului, la STEPS 2015

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii O călătorie prin capodoperele europene și mondiale ale dansului, la STEPS 2015 Share O călătorie prin capodoperele europene și mondiale ale dansului, la STEPS 2015


Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 20 mai – 21 iunie 2015 în parteneriat cu Opera Maghiară Cluj, şi se adresează iubitorilor de muzică şi dans. Aceştia sunt invitaţi să descopere o lume complexă şi aflată în permanentă reinventare, în care pasiunea, energia, ritmul şi tehnica sunt împletite cu creativitate pentru a oferi o nouă perspectivă asupra cotidianului.

“Festivalul Internațional de Dans Contemporan STEPS este expresia unui vis. Iar visul este ca STEPS să devină una dintre cele mai curajoase manifestări culturale acoperind un segment artistic extrem de important, dar aproape absent din peisajul cultural naţional“, a afirmat directorul festivalului, Sorin Dan. 

Szep Gyula, directorul Operei Maghiare Cluj, susține că „STEPS completează sirul festivalurilor de vară din Cluj, aducând un plus de valoare culturală orașului. Opera Maghiară, în cadrul acestui parteneriat, oferă tot sprijinul său instituțional atât în materie umană și profesională cât și technic și logistic.“ 

Spectacolele prezentate în premieră pe scena clujeană, sunt adevărate mixuri captivante de senzaţii, sunete şi mişcări, fiind atent selecţionate pentru a ilustra multiplele faţete ale dansului contemporan. În cadrul festivalului vom putea urmări de la piese clasice în viziuni moderne, cum ar fi Lacul Lebedelor sau Le sacre du printemps al lui Stravinsky, trecând prin muzica lui Mozart, până la regii coregrafice bazate pe muzică tradițională portugheză sau din Mongolia. Festivalul dorește să atragă și tinerii, oferindu-le un spectacol de hip-hop la un nivel cultural valoros.

STEPS este o platformă creativă pentru dansatori, coregrafi şi regizori, care facilitează explorarea noilor direcţii din dansul contemporan, dar şi un spaţiu dedicat schimbului de emoţii şi idei între artişti şi public. Pe lângă spectacolele de teatru şi dans, sunt programate seminarii, workshop-uri şi alte evenimente tematice, care completează tabloul acestei nonconformiste manifestări culturale.

Primul spectacol va avea loc în data de 2 iunie la Opera Maghiară Cluj, compania Quorum Ballet din Portugalia performând „Lacul lebedelor”, iar pe 4 iunie aceeași companie va prezenta un spectacol de balet contemporan pe bine cunoscuta muzică portugheză FADO.

ÎN ACEST AN, FESTIVALUL ARE DOUĂ SECŢIUNI:

Este vorba despre secţiunea europeană, ca parte a proiectului ”Legături europene prin cinematografie și dans”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. În cadrul acestei secțiuni vor evolua artiştii Ansamblului de Balet al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi companiile de dans Quorum Ballet din Portugalia şi Rootlessroot din Grecia.

Cea de-a doua secţiune, intitulată ”STEPS-În jurul lumii”, aduce la Cluj-Napoca reprezentaţii culturale inedite puse în scenă de compania de dans Pyramid din Franţa, Ansamblul de Balet Contemporan Jin Xing Dance Theatre din China şi un show stradal de acrobaţie susţinut de Andreanne Thiboutot din Canda.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015, Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca şi Centrul Cultural German Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

 

INFORMAȚII GENERALE

DETALII DESPRE SPECTACOLE ȘI DISTRIBUȚII:

http://www.stepsfestival.ro/program-festival/  sau www.hungarianopera.ro  

 

BILETELE pot fi achiziționate de la:

  • Standul STEPS din cadrul Operei Maghiare Cluj,

  • de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional

  • pe site-ul Bilet Master

Preţul biletelor este cuprins între 25-120 de lei.

Studenţii și elevii au reducere (pe baza carnetului vizat). Bilete cu preț redus pot fi achiziționate doar de la standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj. Fiecare spectacol are un număr limitat de bilete cu reducere.  

 

CONTACT:

Site: http://www.stepsfestival.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/StepsDanceFestivalCj

Twitter: https://twitter.com/StepsRo

Instagram: https://instagram.com/stepsdancefestival

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCopb4Mr-vGnKnRd6AN56vLw/feed

Blog: http://www.stepsfestival.ro/blog/

Telefon: +40 264 590 773 / +40 264 591 357

E-mail: contact@stepsfestival.ro, marketing@stepsfestival.ro

SPONSOR PRINCIPAL al festivalului: Banca Transilvania

SPONSORI: Bricks (M)eating Point, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Institutul Francez Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca, Hotel Univers T, City Tour Events, Innover Printing, Biletmaster, Hotel Hampton by Hilton Cluj-Napoca.

PARTENERI MEDIA: Look TV, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Digi24 Cluj, ETV, Kiss FM, Napoca FM, Radio România Cluj, Radio România Muzical, Kolosvari Radio România, Radio România Cultural, Paprika Radio, Maszol.ro, Szabadsag, Kronika, Ziar de Cluj, Ziua de Cluj, Actual de Cluj, Vocea Transilvaniei, CluJust, Făclia de Cluj, Revista Bulevard, I Love Cluj, Zile şi Nopţi, Cluj.com, Transindex, Clujlife, Partytude.ro, Cluj de Buzunar, Oraşulcluj.ro.

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE DANS CONTEMPORAN STEPS 2015

2 iunie: LACUL LEBEDELOR

Compania Quorum Ballet (Portugalia)

Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 18

Faimosul spectacol de balet „Lacul Lebedelor”, pe muzica compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski, va fi pus în scenă, într-o viziune modernă, de către Compania Quorum Ballet din Portugalia. Coregrafia este semnată de maestrul Daniel Cardoso. Astfel, spectatorii vor lua parte la o interpretare poetică şi fantezistă, în care un azil de boli mintale este populat de fiinţe bizare, care întruchipează defectele şi virtuţile umane.

 

3 iunie: WORKSHOP susţinut de maestrul coregraf Daniel Cardoso din Portugalia. Ora 20.

 

4 iunie: CORRER O FADO

Compania Quorum Ballet (Portugalia)

Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19

Spectacolul “Correr o Fado”, în regia şi coregrafia lui Daniel Cardoso, este un tribut adus culturii portugheze, ilustrând şi o demistificare a conotaţiei melancolice şi nostalgice a muzicii Fado, prin intermediul dansului contemporan. Într-o multitudine de mişcări, sunete şi senzaţii, dansatorii companiei Quorum Ballet (Portugalia) îi poartă pe spectatori într-o călătorie incredibilă prin arta şi istoria Portugaliei.

9 iunie: MOZART STEPS

Teatrul National Radu Stanca (Sibiu).

Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19

Spectacolul de teatru coregrafic „Mozart Steps” este un concept original al coregrafului Gigi Căciuleanu, creat în exclusivitate pentru Teatrul Naţional din Sibiu. Acesta ilustrează confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Căciuleanu, dând naştere unui spaţiu ce excelează în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră este o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică și cea orientală, egipteană.

11 iunie: BALLET BAR

Compania Pyramid (Franţa).

Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19
Spectacolul “Ballet Bar” este un mix fascinant de stiluri muzicale (de la tango la electric), circ, mimă şi acrobaţii realizate de către cei 6 dansatori ai companiei Pyramid (Franţa). Piesa ilustrează legătura personajelor cu muzica, iar acţiunea are loc în jurul unui bar, într-un club de jazz new-yorkez. Un show plin de viaţă, energie şi umor, care captivează publicul din primele minute.

 

15 iunie: HOOLA HOP (outdoor)

Hoopelai Show (Canada)

Loc: Parcul Central, ora 18

Spectacol stradal de teatru-circ-dans

 

16 iunie: HOOLA HOP (outdoor)

Hoopelai Show (Canada)

Loc: Parcul Central, ora 18

Spectacol stradal de teatru-circ-dans

 

16 iunie: DIFFERENT LONELINESS

Compania Jin Xing Dance Theatre (China)

Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19

“Different Loneliness” este cel mai nou spectacol creat de către Jin Xing şi aduce pe scenă 15 dansatori ai companiei Jin Xing Dance Theatre şi 9 muzicieni din Mongolia Centrală, pentru o experienţă autentică. Dansatorii iniţiază un dialog cu muzicienii, iar aceştia din urmă realizează o parte semnificativă a mişcărilor coregrafice. Muzica mongoleză este extrem de expresivă şi creează o atmosferă care le aminteşte artiştilor de peisajul vastelor pajişti din Mongolia, invitând publicul să ia parte la această experienţă.

 

17 iunie: W MEMORABILIA (Phaedra’s Laboratory)

Compania Rootlessroot (Grecia)

Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19

Spectacolul “W Memorabilia (Laboratorul Phaedrei)” abordează condiţia femeii prin prisma noţiunii de corp aflat în suferinţă şi a arhetipului eroinei misterioase, tragice – Phaedra. Piesa este echivalentul unei schiţe de desen, care se află într-o transformare continuă, aşa cum şi cuvântul “laborator” din titlu accentuează mai degrabă procesul decât produsul final.

 

21 iunie: Igor Stravinsky: LE SACRE DU PRINTEMPS

Ansamblul de balet și orchestra Operei Maghiare Cluj

Loc: Opera Maghiară Cluj, ora 19

„Le Sacre du printemps”, sau altflel spus „Ritualul de primăvară” este un spectacol care îşi are rădăcinile în mitul vechi potrivit căruia, prin ritualul păgân, moşnegii înţelepţi ai tribului sacrifică zeului primăverii o fecioară. Fecioara este condamnată să danseze fără oprire până la moarte pentru a trezi pământul, însă în acest ritual primăvara nu vine niciodată, astfel că ceremonia funerară durează fără întrerupere. Datorită ritmului inedit, fiecare parte componentă a muzicii Ritualului de primăvară capătă viaţă.

Igor Stravinsky (1882 -1971) cu opera sa „Le Sacre du printemps” (Ritualul de primăvară) porneşte un scandal provocat nu atât de spectacol, cât de originalitatea muzicii. Publicul se împarte în două: pe de o parte adversarii, care nu se pot împăca cu mijloacele noi de expresie muzicală, pe de altă parte entuziaștii susținători ai noului gen. Evoluția ulterioară a muzicii lui Stravinsky face din el reprezentantul necontestat al unui curent, ce va fi numit muzică modernă clasică tonală serială.

 

RETROSPECTIVA EDIŢIEI DE DEBUT DIN 2014

a Festivalului Internaţional de Dans Contemporan “STEPS”

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS a avut loc între 6 – 11 iunie 2014, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi a adus în faţa publicului două spectacole-eveniment puse în scenă de Compania Cisne Negro din Brazilia şi Corpul de balet al Operei Române, sub îndrumarea şi coregrafia maestrului Gigi Căciuleanu.

Evenimentul de debut, spectacolul “Amor Amores”, a reprezentat o premieră mondială. Pe scenă a evoluat Corpul de balet al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, format din Andreea Jura, Anamaria Boancă, Adelina Filipaş, Silvia Bariţchi, Rodica Bacoiu, Dalia Costea, Ofelia Mărginean, Raluca Gherman, Daniela Bogoi, Dorina Lucaciu, Dan Haja, Lucian Bacoiu, Mircea Bariţchi, Mircea Munteanu,  Robert Kalman,  Romulus Petruş, Valentin Mihăilă, Radu Sântimbrean, Ştefan Meşter, Paul Cuibus. Coloana sonoră a fost compusă din muzica lui Albèniz, de Falla, Granados, Lara, Lalo, Rodrigo, Sarasate.

Celebra companie braziliană Cisne Negro, un ansamblu de mare notorietate în Brazilia, Anglia, Germania, Chile, Statele Unite, Canada, Spania, Argentina, China şi Africa de Sud, a susţinut trei spectacole în închiderea festivalului. Coregrafia i-a aparţinut tot maestrului Căciuleanu, pe muzica lui Igor Stravinsky.

Coregraf, balerin şi profesor de dans, maestrul Gigi Căciuleanu a fost directorul artistic al Baletului Naţional din Chile, având colaborări apreciate cu Baletul Naţional Chilian, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” Constanţa şi Compania sa de dans din Paris.

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.