Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/04/2015
Arhiva Zile si Nopti

Spring, Summer, Fall, Winter and Spring

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Spring, Summer, Fall, Winter and Spring Share Spring, Summer, Fall, Winter and Spring


Într-un spațiu înghețat în timp, destinele își urmează ciclul la care au fost „condamnate” fără nici o soluție de ieșire din cercul anotimpurilor.

Pe o insulă izolată de tot ceea ce înseamnă lumesc, se predă cea mai grea lecție pe care o poate învăța un copil. Aceea de a trăi o viață monahală, în completă izolare, după „dogmele” budiste. Dar acesta nu este ca orice alt discipol și se răzvrătește, fugind în căutarea iubirii, crezând că nu va ajunge niciodată să locuiască pe acea insulă pustie și să devină, la rândul lui, un maestru pentru un băiat care nu înțelege căința.

Frumusețea apare, aici, pe mai multe planuri. Avem una clară, aceea a unor pesisaje mirifice, o succesiune de culori și anotimpuri, care ne deschide apetitul pentru cea de-a doua: frumusețea ideii. În spatele acestui film și a poveștii sale, stă un concept budist, acela de ciclicitate și eternă continuitate, iar această idee apare încă din titlu. Dacă dorim să extrapolăm, putem împărți acțiunea dintre maestru și discipol în funcție de anotimpurile în care ne sunt prezentați: de la primăvară, când un călugăr inițiază un copil în tainele existenței transcendentale, la vară, când băiatul, adolescent, se îndrăgostește de o fată pentru care abandonează viața strictă, la toamnă, când băiatul, devenit bărbat, se întoarce căindu-se, până la iarnă, când vedem un bărbat care devine, la rândul său, călugăr budist, și înapoi la primăvară, când peisajul de la început se repetă acum, cu un alt copil ca discipol.

Mai există un aspect care trebuie amintit când vine vorba despre Ki-duk Kim și filmele sale. De obicei nu știm numele sau proveniența personajelor, nu le urmărim în timp (Spring, Summer, Fall, Winter and Spring este o excepție în acest sens) și nici nu le auzim glasul de prea multe ori. Totul rezultă din acțiunile lor și dintr-un aer creat cu măiestrie de regizor, care aici se traduce printr-un calm idilic, ceea ce este foarte atipic pentru opera sa. Într-un spațiu înghețat în timp destinele își urmează ciclul la care au fost „condamnate” fără nici o soluție de ieșire din cercul anotimpurilor. Vedem personaje care cresc răscumpărându-și greșelile, auto-pedepsindu-se și izolându-se, pentru a reuși să treacă într-un stadiu următor, superior, care îi va ajuta să își îndeplinească rolul, acela de a fi mentorși de a perpetua învățămintele budiste. Dar să nu credeți că este un film plin de misticism, ci este mai degrabă plin de învățăminte, de frumusețe vizuală și de calm.

Luați acest film ca pe o pregătire pentru  ceea ce urmează să vă prezint data viitoare, când intrăm pe tărâmul Dogme 95, cu superbul Dancer in the Dark. Dar până atunci, vă doresc vizionare înțeleaptă!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută