Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/03/2015
Arhiva Zile si Nopti

Costumele din “Aferim!” pot fi văzute la AFI Palace Cotroceni

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Costumele din “Aferim!”   pot fi văzute la AFI Palace Cotroceni Share Costumele din “Aferim!”   pot fi văzute la AFI Palace Cotroceni


Cu siguranță “Aferim!” este cel mai impresionant film românesc al ultimilor ani, din punct de vedere al scenografiei, costumelor și producției. Așadar, o expoziție a costumelor nu poate fi decât o inițiativă lăudabilă și un eveniment de bifat pe agenda bucureșteană.

Costumele personajelor principale din filmul “AFERIM!”, regizat de Radu Jude, pot fi văzute începând de astăzi la AFI Palace Cotroceni din București.

Realizate de designerul Dana Păpăruz, costumele reproduc în totalitate straiele secolului XIX. “Realizarea lor a durat aproape 6 luni, timp în care s-a muncit intens la documentare, apoi concept și confecționare. Pentru producerea costumelor au lucrat peste 30 de oameni (croitori, asistenți, oameni de patină, costumieri, meșteri populari, manufacturieri) și am colaborat cu patru consultanți specializați în vestimentație civilă și militară”, a declarat Dana Păpăruz.
“Pentru acest film au fost realizate aproape 2000 de costume iar bucureștenii care vor ajunge în săptămânile următoare în AFI Palace Cotroceni vor putea vedea unele dintre cele mai reprezentative piese vestimentare atât pentru film cât și pentru perioada în care se întâmplă acțiunea lungmetrajului regizat de Radu Jude” a mai adăugat Dana Păpăruz.

“AFERIM !” va fi lansat pe 13 martie în cinematografele din România, la o lună după ce a câștigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
Remarcate de criticii de specialitate , costumele din “AFERIM!” sunt expuse în perioada următoare la intrarea FAR din cadrul complexului comercial AFI Palace Cotroceni. În cadrul expoziției, pot fi văzute hainele purtate de Teodor Corban (zapciul), Mihai Comănoiu (fiul zapciului, dorobanț), Cuzin Toma (rob), Alexandru Dabija (boier), dar și alte costume pe care publicul le va recunoaște în film. Scenografia expoziției este semnată de Adrian Cristea.
După absolvirea secției de Design din cadrul Universității de Artă Bucuresti, Dana Păpăruz a lucrat ca designer de costume și supervizor la peste 300 de reclame produse de agenții de publicitate din țară și străinătate. În materie de film, are o bogată experiență în producții americane filmate în România: “Side Show” (2000, regia Thom Fitzgerald), “Princess of Thieves” (2000, regia Peter Hewitt), producția BBC “Catherine the Great” (2005, regia John Paul Davidson, Paul Burgess), “Borat” (2005, regia Larry Charles). Dana Păpăruz a semnat și costumele filmului “După dealuri” (2012, regia Cristian Mungiu).

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).
Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută