Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/02/2015
Arhiva Zile si Nopti

Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români Share Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români


Dorina Niţu

 

Dacă Valentine’s Day este Ziua Îndrăgostiților la americani, românii în schimb sărbătoresc dragostea de Dragobete. Dragobetele reprezeintă o sărbătoare cu rădăcini slave de rit vechi celebrată pe teritoriul țării noastre pe 24 februarie. Dragobetele este o sărbătoare cu o tradiție relativ nouă, având o “vechime” de 170-180 de ani de la pătrunderea ei în teritoriile românești și păstrate cu precădere în nord-estul, sudul-estul și sud-vestul României.

La Sibiu sărbătoarea nu pare să aibă ecouri la fel de puternice ca Valentine’s Day, căci deşi cluburile vor relua tradiţia cu băuturi cadou pentru cupluri şi chiar vor avea pregătit un playlist cu muzică dedicată îndrăgostiţilor, în schimb reprezentanţii restaurantelor sibiene spun că pentru Dragobete nu e bătaie pe rezervări.

„Dragobetele le sărbătoresc mai mult cei din generaţia veche, ca să zic aşa. Nu prea ies sibienii în oraş ca să sărbătorească, iar dintre cei care o fac, majoritatea sunt cupluri de peste 40 de ani. Mai mult în perioada aceasta se fac rezervări pentru 1 şi 8 Martie”, spune managerul unui restaurant din zona centrală.

De Dragobete, pe scena teatrului Radu Stanca, dragostea este sărbătorită cu o piesă specială „Cheie pentru doi”, în regia lui Şerban Puiu. Regizorul Şerban Puiu pune în scenă o nouă comedie, de data aceasta la Secţia Germană a Teatrului Naţional din Sibiu. „Cheie pentru doi/ Ein Schlüssel für zwei” are la bază textul dramaturgilor americani John Chapman şi Dave Freeman, doi dintre cei mai bine cotaţi scenarişti pentru teatru şi TV din SUA. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Johanna Adam, Daniel Plier, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Alina Perţea, Wolfgang Kandler şi Emöke Boldizsár, iar scenografia spectacolului poartă semnătura Irinei Chirilă.  
Montarea de la Sibiu are în prim – plan povestea lui Harriet, o doamnă divorţată care reuşeşte să îşi rezolve problemele financiare planificându-şi riguros întâlnirile cu cei doi amanţi, fiecăruia rezervându-i o anumită zi din săptămână. Situaţia scapă, însă, iremediabil de sub control când cei doi bărbaţi apar la uşă în acelaşi timp. Din această incredibilă confuzie, Harriet reuşeşte să scape printr-o avalanşă de situaţii comice, furturi de identitate şi un punct culminant demn de benzile desenate ale anilor ‘80. 

Tradiţia Dragobetelor

Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeş şi iubareţ nevoie mare. Nu blând ca Sf. Valentin, ci năvalnic el era la daci zeul care, ca un “naş cosmic”, oficia în cer la începutul primăverii nunta tuturor animalelor. În decursul anilor această tradiţie s-a extins şi la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în acestă zi.

Motivaţia preluării obiceiului păsărilor era profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc “pasăre” însemnând chiar “mesaj al cerului”.

Dragobete este şi un zeu al bunei dispoziţii de ziua lui făcându-se petreceri, iar de acolo porneau de multe ori viitoarele căsnicii… Înainte de vreme pretutindeni prin sate se auzea zicala: “Dragobetele sărută fetele!”.

Credinţa populară românească spune că cei care participa la Dragobete vor fi feriţi de boli tot anul. Aşadar: dimineaţa, îmbrăcaţi în cele mai bune haine, tinerii se întâlneau în centrul satului sau în faţă bisericii. Dacă timpul era favorabil, porneau cântând în grupuri către pădure sau prin lunci în căutarea ghioceilor şi a altor plante miraculoase (folosite pentru descântece de dragoste), dacă vremea era urâtă se adunau la unii dintre ei acasă şi se ţineau de jocuri şi de poveşti.

De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor (uneori le urmau logodnele adevărate) sau fetele şi băieţii făceau fraţii de sânge.

Declaraţii:

 ”Nu planificăm nimic special, poate dacă găsim bonă ieşim şi noi să cinăm în ora”, Ligia, 33 de ani

”Prietenul meu îmi face mereu o surpriză, iar eu îi gătesc ceva special, aşa că urmăm tradiţia şi anul acesta”, Dana, 30 de ani

”Pică în timpul săptămânii, aşa că o să bem probabil o stică de vin bun la cină şi cam atât”, Silvia, 31 de ani

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută