Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/11/2014
Arhiva Zile si Nopti

Patimile Mariei din 7 noiembrie în cinematografe

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Patimile Mariei din 7 noiembrie în cinematografe Share Patimile Mariei din 7 noiembrie în cinematografe


**Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe**.

**Filmul este programat la Brașov, Botoșani, Constanța, Cluj, Craiova, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Slatina, Tg. Mureș, Tg. Jiu**. În primul week-end, “Patimile Mariei” are proiecții speciale la Odobești – Casa de Cultură (sâmbătă și duminică la ora 17:00), Focșani – Ansamblul Folcloric Țara Vrancei – fostul Cinema Balada (sâmbătă și duminică la ora 19:00) și Slobozia – Casa Municipală de Cultură Galax (vineri ora 19:00).

Remarcat de critica internațională drept “**o creație extraordinară**” (Sound on Sight), “o poveste impecabilă stilistic” (Screen Daily), “**o descindere riguroasă în iadul unei adolescente**” (The Hollywood Reporter), “**Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg**” reprezintă o acuzație și, în același timp, legenda unei sfinte. **Este o poveste despre religie, devoțiune și credință duse la extrem. Maria are 14 ani, iar familia ei face parte dintr-o comunitate de catolici fundamentaliști**.

Copila trăiește într-o lume modernă, însă inima ei îi aparține lui Isus. Vrea să-L urmeze, să devină sfântă și să ajungă în ceruri, precum sfinții-copii despre care i s-a tot povestit. Maria va traversa 14 etape așa cum Isus a făcut 14 opriri pe drumul Golgotei și își va atinge în cele din urmă scopul.

**Debutanta Lea van Acken** este fenomenală în rolul Mariei și impresionează profund în rolul fetei de 14 ani sufocată de religia strictă, precum și de dorința de a-și atinge scopul. Filmul în sine este la fel de radical ca și subiectul său, construit din 14 cadre fixe, lungi, ce îl determină pe spectator să contemple interacțiunile de pe ecran într-un mod cu totul diferit de cel tradițional. Brüggemann construiește filmul matematic și face o disecție silită a catolicismului fanatic.

După premiera mondială de la Berlinale, “**Patimile Mariei**” și-a continuat traseul internațional în prestigioase festivaluri și a fost recompensat cu numeroase distincții precum: Premiul Stanley Kubrick pentru Inovatie la Traverse City Film Festival, Premiul Publicului la Festivalul de Film Wiosna / Varsovia, Polonia, Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film / Palic, Serbia, Premiul Criticilor de Festivalul de Film de la Edinburgh sau Premiul Juriului Ecumenic la Norwegian International Film Festival.

În “**Patimile Mariei**”, Dietrich Brüggemann reia formal experiența din filmul său de debut, “Neun Szenen” (2006). Cadrele fixe, tablouri cu durată de până la 15 minute, constituie o provocatoare. Brüggemann nu simte nevoia de a conduce spectatorii prin decizii de montaj, ci îi lasă să privească neîngrădit și să vadă lucrurile în simultaneitatea lor.

Cu o săptămână înaintea lansării oficiale în cinematografe a filmului “**Patimile Mariei**”, Parada Film a vernisat o expoziție inedită dedicată celei mai provocatoare producții cinematografice din 2014.

**Expoziția reunește 14 femei celebre din teatru, social media, fashion și showbiz**. Cele 14 personalități au acceptat provocarea de a poza cu o coroană de spini pe cap precum personajul principal al filmului pentru posterul oficial. Ideea seriei de portrete a pornit de la lungmetrajul inovator și original: 14 secvențe, 14 opriri pe drumul crucii. Portretele poartă semnătura lui Adi Marineci și a art designerului Alexandru Nimurad, machiajul a fost realizat de Diana Ionescu. Fotografiile pot fi admirate până pe 1 Decembrie în Alt Shift din Club Control.

**Luminița Gheorghiu, Ilinca Goia, Ana Ularu, Rodica Lazăr, Andreea Vasile, Diana Cavallioti, Crina Semciuc, Ioana Blaj, Mirela Bucovicean, Irina Marinescu, Cosmina Păsărin, Xonia, July Mayaya si Sore Mihalache sunt cele 14 femei puternice, curajoase care sunt alături de “Patimile Mariei**”.

Trailerul poate fi urmărit [aici](https://www.youtube.com/watch?v=fn2m2KtsJwY)

– Premiera în România este susținută de German Films și Goethe-Institut
– Parteneri media: Cinemagia, CinemaRx, Film Reporter, Urban.ro, 121.ro, Getlokal, Cărturești, Liternet.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.