Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/11/2014
Arhiva Zile si Nopti

25 de ani la căderea Zidului Berlinului – proiecții și dezbateri la Cinepolitica Extra Time

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii 25 de ani la căderea Zidului Berlinului – proiecții și dezbateri la Cinepolitica Extra Time Share 25 de ani la căderea Zidului Berlinului – proiecții și dezbateri la Cinepolitica Extra Time


Un moment de cotitură din istoria ultimului secol, **căderea Zidului Berlinului, este tema celei de-a doua ediții a evenimentului Cinepolitica Extra Time, care va avea loc între 17 și 19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu din București**.

**Seria de proiecții și dezbateri marchează 25 de ani de la prăbușirea Zidului** și a simbolicei Cortine de Fier care a împărțit Europa în două. Șase filme și două dezbateri cu istorici, sociologi și politologi vor pune în discuție moștenirea Cortinei de Fier și zidurile ridicate în Europa ultimelor decenii.

" "

**Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00**, cu o reconstituire unică a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două: **Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall** (Germania, 2012), în regia lui Claus Oppermann și Gerald Grote. În august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatră pe fundația „celui mai urât monument din lume”, un zid din blocuri de ciment. În stare de șoc, locuitorii au început să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune povești incredibile, emoționante despre Zidul Berlinului.

**Seara de luni va continua, de la 21:30, cu poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară, din multi-premiatul Face the Wall / Gesicht zur Wand (2009)**. Stefan Weinert documentează metodele de urmărire, interogare, tortură și detenție ale STASI, poliția secretă a Germaniei de Est, aplicate pe circa 72.000 de foști prizonieri. „Filmul lui Stefan Weinert reia povestea din punctul în care o lasă filmul premiat cu Oscar The Lives of Others. Nu are nevoie de decoruri sofisticate, doar de curajul de a-și lăsa personajele să-și spună povestea în ritmul lor”, scrie „Die Zeit”.

**Cum a fost posibil**?, este întrebarea de la care pornește documentarul lui Ullrich Kasten, It Happened in August. Building the Berlin Wall – **Anatomy of a Political Crisis** (2001). Într-o dimineață de august, în 1961, Berlinul a fost împărțit în două, cu arma în mână, la ordinul conducerii Secretarului General al Partidului Socialist Unit, Walter Ulbricht. Mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri uriașe de ciment. Exodul cetățenilor spre Vest fusese blocat. Folosind mărturii, documente și imagini din arhive, filmul reia contextul împărțirii brutale a Europei în două și detaliază viața cotidiană a germanilor, în jurul Zidului. „În seria documentarelor despre Zidul Berlinului, acesta merită un loc în top”, scrie „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

**Filmul va fi proiectat marți, 18 noiembrie, de la 18.00**.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.

– Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
– [Facebook](http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival)

***

– Parteneri media: Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Liternet.ro, Ziarul Metropolis, Getlokal.ro, Filmreporter.ro, CooperativaUrbana.ro, societatesicultura.ro, Cinefan.ro, BlogdeCinema.ro, PoliticALL, All about Romanian Cinema, CalendarEvenimente.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută