Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/01/2014
Arhiva Zile si Nopti

Arta populară în inima Sibiului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Arta populară în inima Sibiului Share Arta populară în inima Sibiului


**Expoziția ”Cojocul din zona Sibiului. Măiestrie, Stil, Noblețe” a fost vernisată în data de 15 noiembrie și mai poate fi admirată doar până în data de 2 februarie.**

În cadrul ei pot fi admirate piese inedite, de o mare valoare artistică, de un rafinament şi o eleganţă deosebite, din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Transilvane ASTRA, din a doua jumătate a secolului al XIX–lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea, precum şi fotografii din cadrul arhivei documentare a C.N.M. ASTRA.

Componente ale portului de sărbătoare, cojoacele sibiene reţin atenţia prin măiestria şi stilul de realizare a structurii ornamentale (împletitură cu fâşii subţiri de piele, broderie cu arnici şi cu fir, aplicare şi imprimare sau, mai recent, perforare şi vopsire) şi a celei cromatice (nuanţe de negru, vişiniu, verde, roşu, galben, auriu, alternante într-un real joc de umbre şi lumini).

Expoziția a deschis ciclul manifestărilor dedicate sărbătorilor de iarnă la Muzeul ASTRA, recreând atmosfera satului de odinioară, prin fotografiile de familie, prin reconstituirea unui atelier de cojocărie și prin prezentarea hainelor de paradă specifice ţăranului român (cojoacele cu mâneci şi fără mâneci), confecționate cu deosebită măiestrie, stil şi rafinament.

De partea cealaltă, expoziția ”Icoana între Chip şi a-semănare” poate fi vizitată până în data de 25 martie. Selecţia de piese cuprinde 40 de icoane pictate pe sticlă, din secolul al XIX-lea de o deosebită valoare patrimonială.

Ele aparţin colecţiei Muzeului Civilizaţiei Transilvane ASTRA, provenind din Tara Făgăraşului, Ţara Bârsei, Valea Sebeşului, Transilvania şi Nicula. Muzeul ASTRA aduce în faţa vizitatorilor un „calendar ortodox” în imagini. Creaţii artistice, încărcate de un puternic simbolism religios, icoanele sunt considerate în tradiţia creştină, ferestre deschise spre cer.

**Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 25 martie 2014**, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Bunavestire. Prin colindele interpretate la vernisaj de către cei 40 de copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 şi Nr.2 din Sibiu, evenimentul a urmărit să reconstituie intimitatea specifică sărbătorilor de iarnă în casele romanilor şi să reamintească celor prezenţi farmecul tradiţiilor şi obiceiurilor de Crăciun.

**Expoziţia ”Icoana între Chip şi a-semănare” poate fi vizitată la Casa Hermes, Piaţa Mică, nr. 11, în timp ce expoziția ”Cojocul din zona Sibiului. Măiestrie, Stil, Noblețe” este deschisă la Casa Artelor, în Piata Mică, nr. 21**.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută