Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/11/2013
Arhiva Zile si Nopti

ROST. Esenţe, gusturi şi stări româneşti – Răzvan Voiculescu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ROST. Esenţe, gusturi şi stări româneşti – Răzvan Voiculescu Share ROST. Esenţe, gusturi şi stări româneşti – Răzvan Voiculescu


Rostul e sens, e tâlc, e menire.
Rostul înseamnă rânduială şi un mod anume de a trăi. Identitatea începe cu a-ţi şti rostul pe lume, iar când nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.

La doi ani după **Bucătăria Hoinară**, Răzvan Voiculescu revine cu un nou album de fotografie, intitulat **ROST – Esențe, gusturi și stări românești**. Un volum impresionant, 300 de pagini în condiţii grafice de excepţie şi o colecţie de ipostaze ale rostului: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă.

Autorul îl consideră piesa de încheiere şi cea mai amplă din seria dedicată satului tradiţional, serie din care au făcut parte şi albumele **Romania – Ţinuta umilă a splendorii şi Ţara Lăpuşului – Destine încrustate**.

Lansarea albumului va avea loc la **JW Marriott Bucharest Grand Hotel, pe 28 noiembrie, începând cu ora 19.00**. Evenimentul îl va avea ca invitat special pe **Tudor Gheorghe** care va susţine un recital.

Albumul a început, de fapt, de la ideea unei lumi aflate la apus. În satele şi oraşele mici ale României, multe dintre meştesugurile vechi se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Oamenii aceştia, ce îşi ştiu meşteşugul şi îl ţin viu – în ton cu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia – nu au pe nimeni care să-i urmeze. E posibil ca ideea de ROST – pe care o reprezintă aceşti meşteşugari, artişti sau păstrători de tradiţii, prea puţin cunoscuţi sau chiar complet uitaţi – să nu mai existe mâine.

Parte a unei campanii naţionale, albumul lui Răzvan Voiculescu îşi propune ca, printr-un obiect de artă fotografică, să aducă în faţa publicului poveştile şi chipurile acestor „Păstrători de Rost”.

De-a lungul a doi ani, Răzvan Voiculescu şi echipa sa au întâlnit, descoperit, fotografiat şi filmat în toate regiunile ţării, aproape o sută de poveşti ale „Păstrătorilor de Rost”: potcovari, buciumani, cojocari, fierari, opincari, morari, rapsozi sau făuritori de tilincute sau de hamuri. Albumul este alcătuit din pictoriale, fiecare dintre ele dedicat unui astfel de Păstrător de Rost.

Ca şi celelalte albume ale lui Răzvan Voiculescu, şi acesta va include **un film de scurtmetraj (making of) realizat de regizorul Şerban Georgescu**.

Lansarea albumului va constitui, de asemenea, şi punctul de pornire al campaniei naţionale ROST – Esenţe, gusturi şi stări româneşti. Mesajul principal al campaniei va fi: „Avem un ROST. Îl păstram”.

Campania îşi propune să implice cât mai mulţi români, motivându-i să se afilieze proiectului şi să descopere chipurile şi poveştile ROST-ului pe care încă îl mai avem: tradiţii, meşteşuguri, arte populare încă vii, oameni extraordinari, dar prea puţin cunoscuţi sau complet uitaţi.

Beneficiul social al campaniei este acela de a oferi o variantă alternativă de modele, de „eroi”: autentici, umani, uneori plini de riduri, dar şi de o sumedenie de poveşti. În ultimă instanţă, proiectul este unul de apropiere şi apropriere – de recunoaştere a celor ce păstrează rostul, de recuperare a valorilor pe care ei le reprezintă şi de re-însuşire de către publicul larg (mai ales, cel urban) a unor modele ce ţin de identitatea noastră.

În plus, campania este concepută pentru a încuraja generarea de conţinut social, prin fotografii, post-uri, materiale video realizate de către utilizatorii on-line cu oameni pe care ei îi descoperă singuri, pe cont propriu, şi îi consideră Păstrători de Rost. În felul acesta, proiectul poate câştiga noi chipuri sau poveşti ale Păstrătorilor de Rost. De data aceasta descoperiţi chiar de către public.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută