Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/11/2013
Arhiva Zile si Nopti

Un Crăciun cu Grigore Lese

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Un Crăciun cu Grigore Lese Share Un Crăciun cu Grigore Lese


Pe **26 decembrie, Grigore Lese** invita publicul roman sa petreaca a doua zi de **Craciun** la **Ateneul Roman**, ascultand o selectie speciala de colinde si cantece de sarbatoare intr-o interpretare emotionanta.

Organizat de **Emagic**, cu sprijinul **Volksbank**, acest concert se va desfasura sub patronajul Grupului Humanitas si marcheaza punctul culminant al unui proiect desfasurat de distinsa editura, ce a inclus realizarea unui numar de conferinte, **”Duminicile lui Grigore Lese”**, in cadrul Librariei Humanitas-Kretzulescu, precum si publicarea unei carti a artistului.

**Grigore Lese** aduce caldura sarbatorilor de **Craciun** pe scena **Ateneului Roman**, in cadrul unui concert inedit ce va bucura sufletele spectatorilor cu o serie de colinde deosebite: colinde de gazda, profesionale, de june, de fata, de petit, de dragoste, familiale, satirice, de razboi si prizonierat, cosmogonice, precum si cantece de stea ce vestesc Nasterea Mantuitorului.

Propuse spre a deveni Patrimoniu Mondial UNESCO, aceste ritmuri si texte stravechi, unele misterioase, samanice, altele mito-religioase, cu teme biblice, vor fi dezlegate de cel mai tulburator glas al muzicii traditionale de la noi – **Grigore Lese**.

Alaturi de el, o ceata de colindatori va aduce colinde venite parca de dincolo de timp si de lume, cu texte despre dulf, despre vidra, despre vanatori rituale in care feciorul invinge leul, unele dintre ele necatalogate de culegerile de specialitate. Cu toate ca, odata cu venirea crestinismului, unele colinde au asimilat elemente religioase, majoritatea textelor sunt stravechi, adevarate relicve ale ritualurilor solare de sorginte precrestina.

Asa se explica faptul ca atmosfera din timpul colindatului poate fi uneori ludica, excesiva, tumultuoasa, amintind de veselia Saturnaliilor si a sarbatorilor dionisiace. Acesti colindatori, veniti din **Tara Lovistei**, sunt trecuti prin varstele anotimpurilor iar cantarea lor augurala, purtata din casa in casa la sfarsitul fiecarui an, ii transforma in adevarati mesageri aducatori de bunastare, fericire si noroc.

Alaturi de colindatori, invitat special in acest spectacol va fi si muzicianul **Marcel Octav Costea**, care il va acompania la orga pe **Grigore Lese** in interpretarea unor imnuri inchinate Fecioarei Maria.

**Grigore Lese** promite publicului sau un recital de mare exceptie si rafinament, pornind de la interferente sonore autohtone stravechi. Spectacolul se va desfasura pe **26 decembrie**, la **Ateneul Roman**, iar biletele vor putea fi achizitionate incepand de astazi, **13 noiembrie**, de pe www.myticket.ro, precum si din reteaua magazinelor **Diverta, magazinul Muzica, Libraria Mihai Eminescu** si casa de bilete a **Salii Palatului** la mai multe categorii de pret, in functie de distanta fata de scena: 65, 85, 100, 135, 175, 250 de lei.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută