Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/10/2013
Arhiva Zile si Nopti

L-am servit spre regele Angliei

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii L-am servit spre regele Angliei Share L-am servit spre regele Angliei


Este un pasaj foarte special în cartea lui Bohumil Hrabal, L-am servit spre regele Angliei, spre sfârşit, atunci când profesorul de franceză vorbeşte despre distracţie ca necesitate metafizică şi recunoaşte ca fiind corect doar ceea ce distrează. Sună complicat? Nu este deloc.

S-o luăm mai simplu, pentru că aşa porneşte totul. Ce vrea acest Jan Ďite, adică, ce vrea Ioan Copilul, dacă traducem numele din cehă? Ei bine, să fie luat în serios, să ajungă milionar şi cetăţean al lumii. Stai puţin, nu asta vrea fiecare copil, sau, mai bine zis, fiecare copil din noi? Jan Ďite vrea deci să ajungă mare, şi, pentru că fizic nu ajunge decât la o anumită înălţime, încearcă altfel.

Ce îl deosebeşte de carieriştii oricărei lumi? Poate faptul că reuşeşte cumva să facă totul cu inima, iar ambiţia sa nu înseamnă aroganță ci este învăluit de o dragoste faţă de oameni. Rămâne însă întotdeauna copil, un Ďite adevărat, care până în ultima clipă se uită la lume cu ochii unui copil. Iar acest mod de a privi lumea este pus la grea încercare în toată partea a doua a secolului XX.

Totuși, elementul de suferinţă lipseşte din povestea noastră. Copilul refuză să sufere. Nuditatea este în schimb abundentă. Dacă visul lui Ďite, interpretat de Zsolt Bogdán, este destul de tipic, modul lui de a adora femeile este absolut atipic, şi le înnebuneşte pe toate. Care este secretul lui? Iarăşi, ochii deschişi şi disponibili să vadă, să facă incredibilul să devină realitate. Practic aceasta este cartea şi acesta este şi spectacolul regizat de Michal Dočekal. Iată un motiv superb de a merge la teatru.

Şi dacă am început Hrabaleşte, să încheiem tot aşa: destul pentru azi? Atunci mă opresc. Ne vedem la teatru.
Balázs Bodolai

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută