Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/09/2013
Arhiva Zile si Nopti

Proiecţii rare la Les Films de Cannes à Bucarest!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Proiecţii rare la Les Films de Cannes à Bucarest! Share Proiecţii rare la Les Films de Cannes à Bucarest!


Pe lângă premierele unor filme îndelung aşteptate, aduse din selecţia recentă a celui mai mare festival din lume, evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest (19 – 25 octombrie 2012) le propune iubitorilor de cinema să (re)descopere pelicule româneşti rareori scoase din arhive, aplaudate la Cannes cu 40, 50 sau 60 de ani în urmă.

Dacă la prima ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, în 2010, cinefilii au avut ocazia să vadă filme de Iosif Demian, Nae Caranfil, Victor Iliu, Liviu Ciulei sau Nicolae Breban, selecţionate în trecut la Cannes, în 2012 vor descoperi cu ce filme au mers acum câteva decenii, din partea României, Ion Popescu-Gopo, Radu Gabrea, Malvina Urşianu, Louis Daquin, Savel Ştiopul şi Sergiu Nicolaescu. Proiecţiile de la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu vor fi urmate de Q&A-uri cu unii dintre regizori, cu actori din distribuţie sau critici de film care i-au cunoscut pe autori.

Cel mai vechi dintre titlurile româneşti datează din 1958. Ciulinii Bărăganului, o producţie româno-franceză regizată de Louis Daquin, intra în competiţia canneză în anul în care Zboară cocorii, de Mihail Kalatozov, urma să câştige Palme d’Or. Cinefilii o vor vedea pe Maria Tănase într-una din rarele ei apariţii cinematografice, alături de Florin Piersic, Nicolae Tomazoglu sau Clody Bertola. Drama este adaptarea unei povestiri de Panait Istrati, despre un obicei straniu din sudul ţării: toamna, când vântul începe să smulgă ciulinii, unii copii îşi părăsesc casele şi pleacă în lume să-şi încerce norocul.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută