Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/09/2013
Arhiva Zile si Nopti

1350 de documentare din toată lumea la Astra Film Festival

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii 1350 de documentare din toată lumea la Astra Film Festival Share 1350 de documentare din toată lumea la Astra Film Festival


Peste 100 de filme au fost selecţionate şi vor putea fi urmărite în perioada 14 – 20 octombrie 2013 la Sibiu, care devine capitalafilmului documentar din România.

Prezenţe noi, dar şi nume sonore îşi dau întâlnire în acest an pe marele ecran pentru a oferi publicului un regal vizual al realităţii contemporane. 50 de filme au intrat în cele 5 secţiuni competiţionale: International, Central and Eastern Europe, Romania, Student şi EcocinematogrAFF.

Alte producţii de renume vor fi prezentate în afara competiţiei, în cele două secţiuni speciale: Incredibil şi Made in Romania, la care se adaugă programul dedicat copiilor – Astra Film Junior şi o retrospectivă a celor mai importante documentare proiectate la AFF în ultimii 20 de ani. Aşa cum ne-a obişnuit de la o ediţie la alta, AFF aduce în premieră mondială cele mai aşteptate documentare româneşti ale momentului.

„E un an special pentru ASTRA FILM. Când privești în urmă și îți dai seama că au trecut două decenii de la prima ediție, nu mai e vorba doar de amintiri, e o întreagă istorie la mijloc, o viață de om (pentru spectatorii noștri tineri) și o vârstă respectabilă pentru un festival.

Prin urmare, pe lângă lista de filme care intră anul acesta în programul proiecțiilor oficiale, vor fi momente care marchează aniversarea a 20 de ani de când Sibiul are un festival internațional de film. Gândindu-mă la programul AFF 2013, îmi vine în minte un îndemn pe care l-am mai dat în anii trecuți și care se potrivește parcă și mai bine acum: între 14 și 20 octombrie luați-vă concediu și nu vă faceți alt program, pentru că e AFF”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al festivalului.

Nume sonore recunoscute pe plan internaţional intră în competiţia AFF 2013 în secţiunea International: Wang Bing este prezent cu filmul Three Sisters care a fost proiectat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, iar Nicolas Philibert, laureat al Premiului Cesar în 2003, cu filmul La Maison de la Radio.

Alte documentare din aceeaşi secţiune au făcut turul celor mai importante festivaluri de profil şi au obţinut premii prestigioase, precum Matthew’s Law (regia: Marc Schmidt), premiat la festivaluri precum Vision du Reel Nyon sau NFF Dutch Film Festival sau Forget Me Not (regia: David Sieveking) care a participat în festivaluri internaţionale de film precum cel de la Locarno, DOK Leipzig, Rotterdam, Salonic sau Reykjavik. În secţiunea Student, competiţia se poartă ca întotdeauna între cele mai prestigioase şcoli de artă şi film din Europa.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută