Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2013
Arhiva Zile si Nopti

Hyperborea – o nouă expoziţie de pictură semnată Tudor Plăieșu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Hyperborea – o nouă expoziţie de pictură semnată Tudor Plăieșu Share Hyperborea – o nouă expoziţie de pictură semnată Tudor Plăieșu


Hyperborea este cea de-a doua expoziţie personală a lui Tudor Plăieșu din acest an și este un demers artistic în forţă, inspirat de mitologiile autohtone, atât de dragi artistului, tărâmuri ale metaforei și ale imaginaţiei. Expoziţia este deschisă în perioada 17 septembrie- 15 octombrie 2013, iar accesul publicului este liber în intervalul orar: 9.00- 22.00.

Suntem “in illo tempore” și din lucrările expuse vin spre noi personaje-metaforă: sânzienele diafane în strălucirea de aur a verii, zmeii cu chipuri trudite ca ale lui Hefaistos, cu aripi “tehnologice” și mantii învolburate, Leviatanul și îngerii îndrăzneţi, insinuanţi sau luptători din seria “elegiilor”.

“Hyperborea” este o expoziţie-manifest a artistului Tudor Plăieșu, în care își găsesc expresie credo-ul său artistic, temele și preocupările sale plastice: clar-obscurul, monocromia, tehnica en grisaille, drip painting (stropirea), portretul și gestualismul abstract. Lucrările sunt realizate într-o tehnică mixtă proprie artistului (ulei, pulberi de aur si cupru) pe panză, dar și pe vellum (in traditia straveche a miniaturii in Asia Mica).

“Hyperborea” este și un periplu pe care artistul îl face prin istoria artei, găsim trimiteri la diferite epoci ale picturii lumii: artă Cucuteni, arta bizantină, Renaștere, expresionism și postexpresionism, dar și reverenţe în faţa marilor maeștri: Ucello, Mantegna, Francis Bacon, Georges de La Tour, Caravaggio, Rembrandt.

Tudor Plăieșu este la a doua expoziţie personală în 2013, aceasta vine la câteva luni după “Oglinda abisală”, o expoziţie de grafică (laviu de vin roșu pe hârtie Fabriano), în premieră în Romania, deschisă în iunie tot la WTC Bucharest și care s-a bucurat de mult succes, lucrări ale sale luând drumul Austriei, Statelor Unite (New York), Frantei.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută