Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/09/2013
Arhiva Zile si Nopti

Student la Aristoteles Workshop

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Student la Aristoteles Workshop Share Student la Aristoteles Workshop


**Răzvan Ilinca**, student la Aristoteles Workshop 2013, este autorul montajului filmului Rio 2016 (regia Bianca Rotaru), premiat zilele trecute la [ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea “Confrontations”]( http://en.freshfilmfest.net/programme/film_selection/2013/69-competition-confrontations/3604-rio-2016). Evenimentul s-a desfăşurat la Praga în perioada **28 august – 1 septembrie**.

Rio 2016 are 30 de minute şi prezintă o altfel de copilărie. Două gimnaste, Teodora şi Andreea – de 13, respectiv 11 ani – se antrenează pentru a intra în lotul naţional de gimnastică, din care ulterior vor fi selectionate participantele la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din 2016. Este o poveste despre ambiţie, vise şi voinţă. Câţiva ani de muncă intensă, pentru o vara în care se vor vedea rezultatele. Întrebarea este: cine va merge la Rio?

Competiţia internaţională a festivalului a inclus filme studenţeşti şi documentare produse de şcolile europene, australiene, asiatice şi din America latină, în perioada 2012 – 2013. Filmele selecţionate au fost alese din peste 1.400 de propuneri.

**Răzvan Ilinca** este student în anul III la UNATC, Facultatea de film, departamentul Sunet şi montaj. Rio 2016 a constituit un film de examen şi a fost realizat de Bianca Rotaru, colega sa, care a semnat regia şi imaginea, şi de Răzvan – montajul şi editarea sunetului.

Aflat zilele acestea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, **Răzvan Ilinca** ne-a spus câteva cuvinte despre lucrul la Rio 2016:

*“Materialul m-a emoționat în timp ce îl montam. Mi s-a întâmplat pentru prima oară în viață: în timp ce editam, am reuşit să simt şi eu ceea ce voiam să transmit publicului.“*

———————————————–

[Fresh Film Fest]( http://en.freshfilmfest.net/53-about-festival) este un festival internaţional de film organizat anual în Praga care promovează studenţi şi tinere talente.

**Despre Aristoteles Workshop (AW)**

**Aristoteles Workshop** (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă **12 tineri** din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Ajuns la ediţia a opta, [Aristoteles Workshop 2013]( http://www.aworkshop.org/) are loc chiar zilele acestea (22 august – 22 septembrie), locaţia fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: [satul Vama din Bucovina (județul Suceava)]( https://maps.google.ro/maps?q=Vama,+Suceava&hl=ro&ll=47.559384,25.671616&spn=0.229365,0.528717&sll=44.4383,26.095222&sspn=0.242682,0.528717&oq=suceava,+vama&t=m&hnear=Vama,+Comuna+Vama,+Suceava&z=11).

La **AW 2013** studenţii sunt ghidaţi de **doi experţi** (Jeroen Berkvens și Tania Rakhmanova) şi **doi tutori** (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de **Dan Nuţu**.

Premiul de anul acesta, în valoare de **600 de euro**, va fi acordat datorită suținerii Farmexim. În anii precedenți, premiul de la finalul workshopului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: **Cannes, Locarno**, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Național al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film și 3) să fie promovaţi ca cineaști.

Pe parcusul celor șapte ediţii precedente, trainingul a fost susținut de nume importante din industrie:
– celebrul regizor iranian **Rafi Pitts** (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),
– **Thierry Garrel** (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
– **Nino Kirtadze** (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
– **Simon Brook** (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
– **Jennifer Fox** (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare),
– documentariștii olandezi **John Appel și Jeroun Berkvens**,
– **Marijke Rawie** (preşedinte ExpertDocs),
– **Michal Bregant** (decanul universității FAMU din Praga),
– **Steven Ascher** și **Jeanne Jordan** (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),
– **Martichka Bozhilova** (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.
– **Dominique Gros** (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută