Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/08/2013
Arhiva Zile si Nopti

Târgul Olarilor aduce peste 200 de meşteri olari la Sibiu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Târgul Olarilor aduce peste 200 de meşteri olari la Sibiu Share Târgul Olarilor aduce peste 200 de meşteri olari la Sibiu


220 de meşteri din renumite centre de olărit din ţară şi din străinătate îşi vor expune produsele în perioada 6-8 septembrie, în Piaţa Mare din Sibiu, în cadrul celei de-a 47-a ediţii a Târgului Olarilor. Cei 220 de creatori ajung la Sibiu din centre renumite precum Horezu, Corund, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi, dar şi din Sibiu.

Atât sibienii, cât şi turiştii care vor trece prin Piaţa Mare vor putea să admire şi să cumpere diverse obiecte, de la ulcele şi oale până la vase decorative, farfurii şi căni. Nici anul acesta nu lipsesc atelierele de demonstraţii practice ale olarilor, iar roata olarului va funcţiona în mijlocul pieţei, astfel încât vizitatorii vor putea să urmărească cum se transformă o bucată de lut într-un obiect.

Pentru vizitatori, târgul reprezintă o oportunitate de a se familiariza cu olăritul tradiţional şi ceramica modernă, iar pentru olari este un prilej de a discuta problemele acestui meşteşug tradiţional împreună cu alţi colegi de breaslă. Tot la Târgul olarilor, sibienii vor putea gusta kurtos kalacs şi tradiţionala turtă dulce. „Minunăţiile artei olăritului tradiţional pun stăpânire pe Piața Mare la fiecare început de septembrie. Târgul Olarilor, cel mai vechi eveniment cultural al Sibiului de azi aduce în oraș 220 meşteri renumiți din Horezu, Corund, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi.

Fiecare meşter îşi etalează creaţiile, dând posibilitatea localnicilor şi turiştilor să se târguiască şi să asiste la demonstraţii practice pe roata olarului. Târgul funcţionează ca o adevărată şcoală pentru tinerii atrași de meşteşugul olăritului, aceştia putând să îi întâlnească pe meşteşugarii recunoscuţi ai acestei arte”, spun organizatorii.

Târgul Olarilor, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu, este evenimentul Sibiului contemporan care aduce în actualitate o veche utilitate a Pieţei Mari: aceea de loc al desfăşurării târgurilor. Prin prezenţa olarilor se respectă astfel tradiţia din secolul al XVIII-lea, când în Piaţa Mare se strângeau negustorii din toate zonele ţării.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută