Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/07/2013
Arhiva Zile si Nopti

Îndulcitorii hipocalorici

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Îndulcitorii hipocalorici Share Îndulcitorii hipocalorici


**Îndulcitorii cu număr redus sau cu zero calorii** reprezintă una din cele mai importante descoperiri în nutriție și știința alimentelor. Utilizați inițial în dieta diabeticilor, consumul lor s-a extins pe măsură ce oamenii s-au confruntat cu creșterea obezității.
Pe piață există o gamă foarte largă de astfel de îndulcitori. Dintre aceștia, aspartamul este unul dintre ingredientele alimentare cele mai studiate.

Aspartamul are un conținut scăzut de calorii, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, și poate fi găsit în mai mult de 6.000 de produse: alimente pentru diabetici sucuri, produse lactate, gume de mestecat, bomboane, cereale pentru micul dejun, dulciuri, vitamine și chiar în anumite medicamente.

**Aspartamul** este alcatuit din doi aminoacizi, acidul aspartic şi fenilalanina, care sunt componente importante ale multor proteine. Prin digestie, corpul uman descompune aspartamul în acid aspartic, fenilalanină şi metanol. Comparativ cu cantitatea obţinută dintr-o băutură îndulcită cu aspartam, aceste componente sunt consumate în cantităţi mult mai mari dintr-o varietate de alimente, inclusiv lapte, carne, fasole uscată, fructe şi legume.

Autorităţile de reglementare din întreaga lume au confirmat siguranţa alimentară a aspartamului, pe baza celor peste 200 de studii stiintifice privind siguranta acestuia. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a reconfirmat siguranţa aspartamului ca rezultat al revizuirilor regulate ale acestui îndulcitor în 2006, 2009, 2010 şi 2011 iar Administrarea Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din USA, Comitetul comun de experți pentru aditivi alimentari (CMEAA) al Organizației Mondiale a Sănătății și Organizația pentru Alimentație și Agricultură precum și agențiile de reglementare din peste 100 de țări, au efectuat ample cercetări privind aspartamul și au constatat ca acesta este sigur pentru utilizare.

**Aspartamul** poate fi consumat în siguranță de către toate categoriile de populație, inclusiv de femeile aflate în perioada sarcinii ori alăptării, de copii și diabetici. Singurele persoane cărora le este interzis consumul de aspartam sunt cele care suferă de o maladie genetică foarte rara, Fenilcetonuria (PKU).

Aspartamul, ca și ceilalti îndulcitori cu număr redus de calorii și zero calorii, reprezintă un aliat redutabil pentru toate persoanele care sunt nevoite să reducă consumul de zahăr și/sau calorii. În cazul anumitor alimente și băuturi, **înlocuirea totală a zahărului** cu acești îndulcitori le permite consumatorilor să se bucure de gustul dulce fără a prelua și calorii inutile și fără afectarea glicemiei.

Însă chiar dacă în cazul respectivelor băuturi ori alimente nivelul de calorii aferent zaharurilor este redus, trebuie luate în calcul și caloriile provenite din ceilalți nutrienți calorigeni pe care îi conțin, îndeosebi din lipide.
Moderația, echilibrul și diversitatea dietei, asociate cu un stil de viață activ, reprezintă elemente cheie pentru o viață sănătoasă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută