Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/07/2013
Arhiva Zile si Nopti

În aşteptarea unui cinematograf…

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii În aşteptarea unui cinematograf… Share În aşteptarea unui cinematograf…


De ani de zile sucevenii aşteaptă un cinematograf. Şi am primit doar… promisiuni. Fostul Cinematograf „Modern” din centrul municipiului Suceava, demolat în mare parte de autorităţi, după ce clădirea ajunsese într-un stadiu avansat de degradare, iar filmele rulau luni în şir chiar şi fără nici un spectator, există în continuare în amintirea nostalgicilor care îşi aduc aminte, de fiecare dată
când trec prin buricul târgului, de cozile la care trebuiau să stea pentru un bilet la cinema.

Pentru mulţi suceveni, „Modern-ul” rămâne cinematograful amintirilor lor. Adulţii de astăzi îşi amintesc cum veneau cu părinţii de mână la filme, alţii cum îşi aduceau iubitele la cinema şi încercau să prindă un loc în ultimele rânduri, pentru a se putea giugiuli nestingheriţi, sau cum îşi petreceau câteodată, când rulau celebrele filme indiene, de exemplu, şi câte o zi întreagă la „Modern”.

Cinematograful „Modern” a murit nu numai din cauza pirateriei, a internetului sau a televiziunii prin cablu şi satelit. A contribuit din plin şi dezinteresul autorităţilor care aveau în grijă soarta cinematografelor din ţară. În toamna lui 2010, a început demolarea cinematografului pentru ca pe ruinele sale să se ridice Centrul Cultural „Bucovina”.

Noua clădire, a cărei finalizare se tot amână, şi nu din cauza constructorilor, căci au făcut lucrări în avans-cu bani aduşi de acasă- va găzdui spectacole de teatru şi muzică, săli de repetiţii, o sală de cinema modernă 3D, o mini-filarmonică a Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, dar şi spaţii administrative pentru instituţiile culturale din judeţ.

Până să se trezească ai noştri, lasă că s-au trezit ai lor, ai botoşănenilor. Bravo lor! Aşa că cine are chef de un film, se poate duce la ei, vecinii noştri, că doar sunt la o aruncătură… de 40 km…de băţ! Cine Grand, primul cinematograf multiplex digital din Botoşani, a fost lansat recent la etajul al treilea al Uvertura Mall, proaspăt deschis şi acesta. Are 446 de locuri în cinci săli. Toate sălile de cinema sunt echipate cu sisteme de proiecţie 3D, care oferă o experienţă completă a vizionării unui film. Ce o să mai facem „naveta” la
Botoşani..

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută