Ikebana, arta japoneză a aranjării florilor, are în centrul său, ca principiu filosofic major, prețuirea vieții, în toate formele sale. Urmând preceptele acestei arte și străduindune să prețuim viața unei ființe firave, precum o simplă floare, inima noastră se vindecă.
În consecință, devenim mai atenți la fragilitatea propriei ființe interioare, învățând să cernem dintre lucrurile care ne abundă viața, doar pe cele autentice, care ne întregesc sufletul. Iată câteva din secretele nipone ale îngrijirii plantelor tăiate:
Tăiați baza tijei plantelor sub apă, la aproximativ 45o pentru a facilita absorbția apei.
Tulpinile plantelor cu tije (semi) lemnificate (precum trandafirii, crizantemele sau daliile) pot fi opărite, în vederea ușurării absorbției apei. Aduceți o cantitate de apă la temperatura de fierbere și scufundați baza tijei plantelor (aprox. 3 cm) în apă fierbinte, ținând florile oblic și evitând ca aburii să ajungă la frunzele acestora.
Realizați opărirea aproximativ 30-60 s, până când nu mai observați mici bule de aer ieșind de la baza tijei. Evitați excesul de apă. Puneți apă în vază doar astfel încât tija plantelor să fie acoperită pe o porțiune de aproximativ 5 cm; Îndepărtați excesul de frunze. Contrar plantelor netăiate, plantele tăiate au nevoie de un minim de frunze. Păstrați doar aproximativ 1/3 din frunzele acestora pentru a preveni deshidratarea lor.