Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2013
Arhiva Zile si Nopti

“Mâinile mici au lucruri mari de spus”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii “Mâinile mici au lucruri mari de spus” Share “Mâinile mici au lucruri mari de spus”


FasTracKids Signing este un program adresat copiilor între șase luni și doi ani, dar și părinților acestora ajutând la o mai bună comunicare și relaționare între copii și părinţi.

Limbajul semnelor îi ajută pe sugari şi pe copiii mici să dezvolte competențe de bază de rezolvare a situaţiilor și le oferă atât lor cât şi părinţilor lor instrumente şi modalităţi de a comunica. Aparent programul **Signing** ar putea fi considerat un adevarat dicționar de semne care să le permită copiilor să se faca înţeleşi înainte ca aparatul fonator să fie format.

„Prin intermediul trainerului și prin suportul de curs, programul Signing este o prima experiență de învățare socială pentru copil, iar pentru părinte o oportunitate de a-și cunoaște mai bine propriul copil. Comunicarea facilitată de la o vârstă atât de fragedă va determina o **dezvoltare** neuronală accelerată a bebelușului, după care transferul către limbajul verbal se va face mult mai uşor”, spune Ileana Vrânceanu, directoarea Centrului FasTracKids din Sibiu.

Programul Signing desfăşurat în centrele Fastrackids vine în întâmpinarea nevoilor tinerilor părinţi şi a bebeluşilor lor, oferindu-le în încercarea lor de a comunica, posibilitatea ca prin **limbajul semnelor**, aceştia să reuşescă să se exprime, să elimine frustrarea şi temerile de a nu fi înţeleşi, de a găsi răspunsuri întrebărilor: „Oare ce vrea?”, „Oare de ce plânge?”, „Vrei asta? Vrei cealaltă?”, „Oare îl doare ceva?”, „Ce jucarie caută?”, „Cum să-l liniştesc?”, „Cum să-l înveseslesc?”.

Un copil care reuşeşte să comunice cu părinţii săi este un copil echilibrat, fără probleme de comportament, mulţumit, care plânge mai puţin şi care creşte deja cu înceredere în sine că poate să se facă ascultat, iar nevoile îi sunt înţelese. Toate aceste **abilităţi** timpurii ale copiilor reduc anxietatea şi stările de incertitudine ale mamelor, iar cei mici reuşesc să depăşească mai uşor încercările şi dificultăţile specifice acestui stadiu de dezvoltare. Învăţarea limbajului semnelor în cadul acestui curs de educaţie timpurie, sporeşte abilităţiele de învăţare pentru tot parcursul vieţii.

Predearea limbajului semnelor copiilor în primii doi ani de viaţă are beneficii pe termen scurt, dar şi pe termen lung. Acest training este structurat pe două module, fiecare format din 10 întâlniri săptămânale de câte o oră.
Centrul FasTracKids Sibiu este deschis până în data de 1 iulie, urmand să-şi reia activitatea în 2 septembrie, după vacanţă. Pentru mai multe informaţii, sibienii pot suna la numarul 0369 566 262 sau vizitati www.fastrackids.com si www.ftk.ro.

**Dezvoltarea abilităţilor de comunicare**

Studiile efectuate în ultimii 8 ani pe grupe de copii din toate ţările în care programul FasTracKids este prezent au relevat diferenţe majore între nivelurile de dezvoltare a abilităţilor de comunicare în randul copiilor care au urmat modulul Signing faţă de restul copiilor. Astfel, copiii care au urmat cursurile au ajuns la 12 luni să pronunţe aproximativ 18 cuvinte, în comparaţie cu un copil obişnuit care pronunţa aproximativ 3, iar la 18 luni bebeluşii pe care părinţii i-au dus la FasTrackSigning aveau în vocabular aproximativ 105 cuvinte, în timp ce un copil obişnuit ajungea să pronunţe doar 50 de cuvinte.

**Recomandarea specialiştilor**

Metoda Signing a fost dezvoltată de psihologi şi pedagogi specilizaţi în Psihologia Dezvoltării şi Psihologie Educaţională. care au constatat beneficiile la propriii copii, iar ulterior a fost implemetată în cadrul programului FasTracKids de grupul Signing Smart.

“Abilitățile motorii la copiii mici se dezvoltă înainte ca ei să poată vorbi. De aceea învăţarea limbajului semnelor le permite celor mici să comunice mai devreme. Beneficiile pentru copii sunt remarcabile, iar părinţii reuşesc să înţeleagă gânguritul copiilor “, spune Ileana Vranceanu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută