Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2013
Arhiva Zile si Nopti

La Piada – Unic în Sibiu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii La Piada – Unic în Sibiu Share La Piada – Unic în Sibiu


Bulevardul Victoriei s-a îmbogățit de la începutul lunii mai un bistro unic în oraș, unde găsiți specialități tradiționale italienești preparate în cel mai riguros mod, după rețete autentice din peninsulă. ”La Piada – Specialita Italiane dell’ Emilia-Romagna” este genul de local unde și cei mai tradiționaliști italieni se simt ca acasă. Pentru sibieni este o experiență culinară specială, care nu mai poate fi întâlnită în niciun alt loc din Sibiu.

Numele ”La Piada” vine de la ”piadas” sau ”piadine” – un fel de lipie tradițională italiană, coaptă pe o piatră încinsă, după rețete vechi de secole. Primul document istoric în care se vorbește despre “piada” există din 1371, în descrierea regiunii Romagna din Italia, scris de Cardinalul Angelico.

Câteva sute de ani mai târziu, în jurul anului 1900, poetul Giovanni Pascoli a dat demnitate culturală piadinei, un aliment, pe atunci făcut și consumat de către categoriile sociale joase. În multe din operele sale, Pascoli povestește de “pâinea lui Enea” sau de “pâinea rustică a Romei”. Tot Pascoli a descoperit “piada” în al-7-lea cânt al Eneidei de Vergiliu.

Piada a rezistat timp de secole, până în zilele noastre, transformându-se într-un aliment rafinat, delicios, dar totodată glorios și plin de tradiție.Tocmai pentru a respecta în cele mai mici detalii rețetele, aproape totul în “La Piada” este importat din Italia. Inclusiv aparatura de bucătărie, special gândită pentru preparatele tradiționale. Scopul final este acela ca în situația în care un italian intră și comandă de mâncare el să nu facă nicio diferență între ce se gătește în Sibiu și orașele din Italia.

Cel mai simplu este însă să vă convingeți singuri. Spre exemplu, în ”La piada” puteți alege dintre piadine clasice, cu prosciutto crudo, cremă de brânză și rucola, sau cu șuncă de Praga și cașcaval. Nu lipsesc nici piadinele mai fițoase, precum cele cu prosciutto crudo și cremă de trufe sau cele cu mușchi afumat, cremă de trufe și ciuperci de pădure.

La fel de tentante sunt și ”tigelele”, cu mortadella și pecorino sau cele cu prosciutto di Parma și parmezan. Iar pentru că este vară afară, gazdele s-au gândit și la câteva meniuri mediteraneene, ce au la bază pasta rece și multe tipuri de salate. Bineînțeles, nu putea lipsi deja celebrul pepne galben cu prosciutto crudo autentic.

Ca să vă dați seama de efortul necesar pentru a respecta rețeta, trebuie săștiți că există un tip de brânză special, al cărui termen de garanție este de doar trei zile! Dar, cum spuneam, cel mai bine este să vă convingeți singuri. Totul este preparat pe loc, sută la sută autentic. La cerere, puteți chiar închiria bistro-ul pentru zile de naștere sau întâlniri de afaceri.
Unde: Bulevardul Victoriei, nr. 13, colț cu Justiției
Când: De la 10:00 la 22:00 în timpul săptămânii, iar sâmbăta de la 09:00 la 17:00

**Meniul zilei**

Pentru a veni în întâmpinarea clienților grăbiți sau care nu au timp suficient pentru a savura pe îndelete ”piadinele”, ”tigelele” sau ”crescioni”, reprezentanții ”La Piada- Specialita Italiane dell’ Emilia-Romagna” au pregătit un fel de meniu al zilei. Astfel, puteți comanda o salată caprese plus un pahar de vin roșu la prețul de 12,5 lei. Sau trei tigele pentru care veți plăti numai două, plus un pahar de vin roșu din partea casei. Sau puteți lua la pachet. Important este să treceți mai des pentru că Meniul Zilei se schimbă periodic.

**Băuturi și răcoritoare**

”La Piada” nu înseamnă doar mâncare autentică italiană ci și numeroase tipuri de băuturi. Foarte apreciate sunt cafele – italienii fiind în general mari iubitori, dar nu lipsesc nici fresh-urile, mai multe tipuri de bere printre care și mărci importate, și o serie de sucuri răcoritoare. Însă, orice gurmand știe că la o masă bună merge bine un vin bun, alb sau roșu, în funcție de mâncare. ”La Piada” oferă din partea casei câteva vinuri atent selectate, potrivite pentru piadine, tigele sau alte tipuri de preparate tradiționale.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută