Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/05/2013
Arhiva Zile si Nopti

Ziua Internațională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ziua Internațională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor Share Ziua Internațională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor


Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a IX-a ediţie.

Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internațională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor.

Unele dintre cele mai interesante obiective de urmărit pentru seara zilei de 18 mai se anunță fi cele din cadrul Complexului Național Muzeal Astra. În anul 2013 Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu este cuprins în proiectul „Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj- Napoca, Sibiu”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. În cele patru oraşe vor fi disponibile hărţi tipărite cu muzeele participante care, de asemenea, vor fi încărcate şi pe site în format electronic.

Proiectul este finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național iar celelalte muzee partenere sunt: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. Așa se face că în noaptea de 18 mai 2013, muzeele din judeţul Sibiu îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii diversificate şi alte evenimente speciale.

Pentru a-şi stabili mai uşor propriul traseu, vizitatorii sunt invitați, în premieră, să folosească harta cu programul Nopții Muzeelor în Sibiu. Harta va fi tipărita în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Toate muzeele din județ Muzeele săteşti, colecţiile particulare, colecţiile bisericeşti care s-au înscris în circuitul de vizitare în data de 18 mai 2013, şi care îşi aşteaptă vizitatorii, între orele 18:00 – 01:00, sunt: Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului din Agnita, Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului din Alţâna, Muzeul Cetate din Axente Sever, Colecţia Muzeală a Armenilor din Transilvania – Dumbrăveni, Palatul Brukenthal Avrig, Muzeul Orăşenesc din Avrig, Abatia cisterciana de la Cârţa, Muzeul etnografic Badea Cârţan din Cârţişoara, Casa memorială „Hermann Oberth” (secţie teritorială a Muzeului Naţional al Aviaţiei Române) din Mediaş, Colecţia muzeală Casa Gazelor Naturale (prin Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. ) Mediaş, Centrul cultural memorial „dr. Gheorghe Telea Bologa” din Nou Român (aflat în patrimoniul Complexului Naţional Muzeal ASTRA), Muzeul Energetic Sadu I (aflat în patrimoniul Sucursalei Hidrocentrale) Sadu, Colecţia de Obiecte Bisericeşti de pe lângă Biserica sf. Nicolae din satul Movile, Muzeul Culturii Săliştene din Sălişte, Colecţia muzeală etnografică Anuţa şi Aurel Achim din Ocna Sibiului, Muzeul Parohial din Sălişte, Colecţia particulară a d-nei prof. Irimie Lucia din Sălişte, Muzeul de Icoane pe sticlă „pr. Zosim Oancea”, din Sibiel, Colecţia particulară Ogrean Ana (cu atelier de creaţie) din Veştem. Noaptea la Brukenthal Evenimente se anunță și în unitățile muzeale din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Spre exemplu, printre cele mai noi expoziții deshise aici se numără ”Upcycled”, semnată de Dana Roxana Hrib și găzduită de Muzeul de Istorie Naturală, sau ”Semn, simbol, semnificație”, expoziție ce poate fi admirată în Palatul Brukenthal din Piața Mare, sub îngrijirea Iuliei Mesea. Expoziția ”Semn, o confirmare a calitătii artei semnată Doina Reghiș Ionescu și a prestigiului de care artista se bucură în cadrul vieții artistice contemporane din România.

Cele aproape cincizeci de lucrări aflate pe simeza expoziției probează formula de sinteză între pictură și arta decorativa la care recurge artista, în demersul prin care își exprimă personalitatea creatoare simbol, semnificație” este o confirmare a calitătii artei semnată Doina Reghiș Ionescu și a prestigiului de care artista se bucură în cadrul vieții artistice contemporane din România.

Cele aproape cincizeci de lucrări aflate pe simeza expoziției probează formula de sinteză între pictură și arta decorativa la care recurge artista, în demersul prin care își exprimă personalitatea creatoare.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută