Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/04/2013
Arhiva Zile si Nopti

14 filme “musai” de văzut la TIFF

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii 14 filme “musai” de văzut la TIFF Share 14 filme “musai” de văzut la TIFF


Pe lângă titlurile anunțate deja – **Après mai** (r. Olivier Assayas), **Laurence Anyways** (r. Xavier Dolan), **Like Someone in Love** (r. Abbas Kiarostami) și**Foxfire** (r. Laurent Cantet), TIFF a anunțat astăzi încă **10 titluri pe care nu trebuie să le ratați la TIFF**.

[**Gloria**](http://www.imdb.com/title/tt2425486/?ref_=fn_al_nm_1a), unul dintre cele mai iubite filme de la Festivalul de la Berlin de anul acesta, filmul pentru care actrița **Paulina Garcia a primit Ursul de Argint pentru interpretare feminină**, este o operă remarcabilă pe care trebuie să o vedeți. Filmul este portretul unei femei de 58 de ani, puternică și încă atrăgătoare, divorțată, care încearcă să sfideze singurătatea și vârsta. Regizorul Sebastián Lelio este un mai vechi prieten TIFF: în 2007 a câștigat Trofeul Transilvania cu La Sagrada familia, și premiul FIPRESCI în 2010, cu Navidad.

Tot pentru interpretare feminină, dar la **Festivalul de la Veneția**, a fost premiată și actrița **Hadas Yaron**, din [**Fill the Void**](http://www.imdb.com/title/tt2219514/) (r. Rama Burshtein), propunerea Israelului la Oscar. Plasat în comunitatea ultra-ortodoxă din Tel Aviv, Fill the Void este drama unei tinere forțate să se căsătorească cu soțul surorii ei, atunci când aceasta moare pe neașteptate.

[**Pietà**](http://www.imdb.com/title/tt2299842/?ref_=sr_1), în regia lui Kim Ki-duk, distins cu **Leul de Aur** la Veneția și propus de Coreea de Sud la Oscar, este o dramă viscerală, complexă, despre relația bizară dintre un recuperator renumit pentru cruzimea și brutalitatea sa și femeia care îl vizitează într-o zi, susținând că este mama sa.

La fel de violent este și [**New World/ Sinsegye**](http://www.imdb.com/title/tt2625030/?ref_=fn_al_tt_1) (r. Park Hoon-jung), un film noir inteligent și alert, hit în box office-ul din Coreea de Sud, după care Hollywood-ul va face un remake.

Din Asia vine și [**Thy Womb**](http://www.imdb.com/title/tt2395459/?ref_=fn_al_tt_1), al renumitului cineast filipinez Brillante Mendoza, drama emoționantă a unui cuplu care apelează la o mamă surogat, selecționată în peste 20 de festivaluri, inclusiv la Veneția – unde a obținut trei premii din partea unor jurii independente.

Elogiat pentru interpretarea actriței **Franziska Petri** și stilul regizoral, [**Betrayal/ Izmena**](http://www.imdb.com/title/tt2299954/?ref_=fn_al_tt_1) (r. Kirill Serebrennikov), proiectat în competiție la Veneția, este o poveste tenebroasă despre infidelitate: după ce află că partenerii lor de viață îi înșală împreună, un bărbat și o femeie trebuie să ia, fiecare, o decizie, cu consecințe devastatoare.

Extrem de intensă este și drama preotului catolic care se îndrăgostește de un tânăr din parohia sa în polonezul [**In the Name Of / W imię…**](http://www.imdb.com/title/tt2650642/?ref_=fn_al_tt_1) , de Małgorzata Szumowska, selecționat în competiția Berlinalei din acest an.

Despre dilemele relației între două foste condamnate ajunse din urmă de un trecut întunecat vorbește [**Vic et Flo ont vu un ours**](http://www.imdb.com/title/tt2385882/) (r. Denis Côté), distins cu **Premiul Alfred Bauer la Berlin**.

De neratat sunt și [**Much Ado About Nothing**](http://www.imdb.com/title/tt2094064/?ref_=fn_al_tt_1) (r. Joss Whedon), una dintre cele mai surprinzătoare adaptări moderne după o piesă de William Shakespeare, o delicatesă vizuală intimistă, low-budget, plină de umor, primită cu brațele deschise de critica anglo-saxonă și regizată, imprevizibil, de cineastul responsabil pentru blockbusterul hollywoodian The Avengers;

[**The Deep/ Djúpið**](http://www.imdb.com/title/tt1764275/?ref_=fn_al_tt_1) (r. Baltasar Kormákur), reținut pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și multi-premiat la el acasă – inspirat de povestea reală și incredibilă a unui bărbat care a supraviețuit câteva ore bune pe mare în urma unui accident naval;

[**Circles/ Krugovi**](http://www.imdb.com/title/tt1839522/?ref_=fn_al_tt_1) (r. Srdan Golubovic), o altă istorie adevărată despre cinci oameni care se confruntă, 12 ani mai târziu, cu consecințele unui act din timpul războiului din fosta Iugoslavie. Un film recompensat cu Premiul Juriului la Festivalul de la Sundance și Premiul Juriului Ecumenic la Berlin (secțiunea Forum).

![](/uploads/39353/39353.jpg)

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută