Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/03/2013
Arhiva Zile si Nopti

Dansurile sacre japoneze în fotografiile Angelei Hondru

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Dansurile sacre japoneze în fotografiile Angelei Hondru Share Dansurile sacre japoneze în fotografiile Angelei Hondru


Expoziţia „Matsuri” şi „Kagura” Sărbatori şi dansuri sacre în Japonia, vernisată în 7 martie la Muzeul „Franz Binder”, a adus în peisajul sibian exponate realizate de prof. Angela Hondru, cunoscut niponolog, dar şi piese din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Angela Hondru, specialist reputat în cultura şi literatura japoneză, a dezvăluit celor prezenţi la vernisaj semnificaţiile profunde ale celor două tipuri de manifestări ritualice, care nu se remarcă doar prin spectaculozitate, ci exprimă o întreagă istorie a culturii. „Expoziţia cuprinde, la secţiunea Matsuri, douăsprezece grupări a câte şapte fotografii, reprezentând ce am considerat mai specific pentru fiecare lună. Lipsesc lunile septembrie şi noiembrie, nu pentru că nu se întâlnesc matsuri-uri la tot pasul, ci pentru că lunile august şi decembrie, reprezentate prin câte două grupări, sunt cele mai încărcate de sărbători populare cunoscute în întreaga Japonie”, a declarat Angela Hondru. Dansurile Kagura aveau, la origine, un caracter religios.

Ele erau interpretate la templu de către preoţi sau de către fete (miko), iar din anul 1868, când preoţilor li s-a interzis să mai danseze, ele au început să fie prezentate de către trupe care duc tradiţia mai departe. Expoziţia cuprinde patru tipuri de kagura din regiuni diferite ale Japoniei, în dorinţa de a scoate în evidenţă varietatea tematică a dansului sacru. Bicchū Bicchūkagura este o reîntoarcere la origini, într-un timp sacru ce permite participarea comunităţii la înnoirea Cosmosului prin ritual. Shiromi-kagura prezintă două tipuri de dans: fără măşti, adresate zeităţilor, şi cu măşti, în care zeităţile însele (kami) dansează.

Despre Hayachine-kagura se crede că este un spectacol cu funcţie magică iar Okumikawa-kagura este un dans care invocă bogăţia recoltei, pacea şi sănătatealocuitorilor. Numeroase piese japoneze aflate în colecţiile muzeului Brukenthal completează expoziţia – jucării care se vând la temple şi pe străzi cu ocazia sărbătorilor, păpuşi tradiţionale utilizate mai ales la sărbătorile speciale dedicate fetiţelor, în martie, şi băieţilor, în mai, vase din porţelan şi sticlă, câteva piese din costumul tradiţional japonez şi alte obiecte.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută