Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/03/2013
Arhiva Zile si Nopti

Atlasul României, expoziţie

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Atlasul României, expoziţie Share Atlasul României, expoziţie


Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă publicului „Atlasul geografic și statistic al României”, întocmit de Dimitrie Papazoglu, în cadrul proiectului Exponatul lunii. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc vineri, 22 martie, începând cu ora 12.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12.

Exponatul lunii martie 2013 este un obiect de o valoare istorică și documentară deosebită. Acesta este intitulat „Atlasul geografic și statistic al României” şi este lucrarea lui Dimitrie Papazoglu.

Acesta a început realizarea „Atlasului geografic și statistic al României” **în anul 1863**, plecând de la ideea că toate cancelariile autorităților urbane și rurale, toate școlile orașelor și comunelor, toate detașamentele militare să aibă harta țării, nu numai pe cea generală (pe care o publicase în anul 1859) dar și pe cea a districtului în care se aflau.

Cele **32 de hărți** s-au tipărit în câte 500 de exemplare. Fiecarui district i-au fost repartizate câte **400 de exemplare**; s-au oprit câte 100 de exemplare care au fost unite în cadrul atlasului de față. Prin urmare, valoarea acestuia este cu atât mai mare cu cât nu s-a realizat decât un număr foarte mic de exemplare.

Papazoglu s-a ocupat de arheologie. A fost comisar al Ministerului Instrucţiunii alături de Alexandru Odobescu, Cezar Bolliac şi Alexandru Pantelimon și a organizat un muzeu în care a expus descoperirile sale. El inspectează **60 de mănăstiri**, din diferite judeţe, catalogând obiectele preţioase şi de artă identificate aici, desenând, copiind inscripţii, pe care le-a publicat, în bună parte, cu propriile mijloace.

După ce a ieșit la pensie și-a dedicat viața preocupărilor artistice și științifice: a desenat și publicat tablouri istorice, chipurile domnitorilor, vederi ale monumentelor vechi ale ţării. Tot el a publicat **prima hartă** a Principatelor Române Unite.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută