Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/02/2013
Arhiva Zile si Nopti

“Colombina în verde” de Grigorescu a fost descoperit în sudul Franţei

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii “Colombina în verde” de Grigorescu a fost descoperit în sudul Franţei Share “Colombina în verde” de Grigorescu a fost descoperit în sudul Franţei


**”Colombina în verde”**, operă celebră a lui **Nicolae Grigorescu**, dispărută în timpul persecuţiei sovietice din anii ‘50, a fost descoperită la o familie de francezi din cetatea medievală **Carcassonne**.

**Tabloul** a fost pictat probabil la Roma, în iarna anului **1873**, în perioada vestitului carnaval roman din Cetatea Eternă, fiind precedat de mai multe studii, astăzi în patrimoniul **Muzeului Naţional de Artă al României**.

Opera pare a fi intrat iniţial în colecţia marelui moşier şi om politic buzoian **Gheorghe Iliescu**, căruia îi aparţineau vestitele domenii Cândeşti.

**La Paris**, capodopera a fost vândută de către Madeleine Iliescu unui cuplu de francezi ajunşi la jumătatea anilor ‘60 în Carcassonne, a căror familie este actuala posesoare a picturii semnate de **Nicolae Grigorescu**.

La fel ca în cazul altor capodopere semnate de artistul român, **”Colombina în verde”** este o pictură care ar putea fi intregrată cu succes circuitului muzeal românesc şi european.

La ora actuală, operele lui Nicolae Grigorescu sunt prezente în licitaţiile organizate de marile case internaţionale. În octombrie 2012, opera **”Car cu boi”** a fost adjudecată la **Bonhams New York** cu suma de **104.500 dolari**.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută