Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/02/2013
Arhiva Zile si Nopti

7 opere de milostenie, o poveste italiană cu români

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii 7 opere de milostenie, o poveste italiană cu români Share 7 opere de milostenie, o poveste italiană cu români


**7 opere de milostenie** (Sette Opere di Misericordia – în original, sau Seven Acts of Mercy, în engleză) este o dramă inspirată din viaţa imigranţilor români care trăiesc în taberele de la periferiile oraşelor din Italia. Filmul este o coproducţie italo-română, regizată de fraţii Gianluca şi Massimilliano De Serio, iar personajele principale sunt interpretate de un actor italian şi de o româncă: Roberto Herlitzka şi Olimpia Melinte.

Filmul va avea premiera vinerea aceasta, **22 februarie**, la cinema Elvira Popescu, distribuit de Independenţa Film.

Sette Opere di Misericordia este câştigătorul a două premii la Festivalul Internaţional de Film de la **Locarno**, 2011 (Don Quijote Award şi Junior Jury Award) pentru regie și al premiului pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la **Marrakech**, 2011.

### Sinopsis

Luminiţa este unul din miile de imigranţi ilegali români care duc o viaţă infernală la marginea unui oraş din Italia. Planul fetei, ca al multora dintre ei, este să găsească o cale, chiar şi ilegală, de a evada din mahalaua fetidă a cărei prizonieră este. Pentru a izbândi, Luminiţa încearcă să-l paraziteze pe Antonio, un italian bătrân, bolnav, neputincios şi cam ciudat. Întâlnirea dintre cei doi este greu de descris. O poveste tristă şi, probabil, controversată pentru publicul de ambele părţi.

Sette Opere di Misericordia este construit pe scheletul a 7 acte, învăţăminte din Biblie („Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine”, Evanghelia după Matei):

1. Vizitarea bolnavilor
2. Hrănirea înfometaţilor
3. Adăpostirea celor fără de acoperiş
4. Adăparea însetaţilor
5. Vizitarea celor aflaţi în captivitate
6. Îmbrăcarea celor fără de veşminte
7. Îngroparea celor care nu mai sunt

De asemenea, tot inspirată din Biblie este şi lucrarea omonimă a lui Caravaggio: „Sette Opere di Misericordia” (1607, ulei pe pînză).

### Despre Sette Opere di Misericordia

**Regie.** Fraţii **Gianluca şi Massimilliano de Serio** s-au născut la Torino în 1978. De-a lungul anilor au regizat scurtmetraje, documentare şi diverse proiecte selectate ulterior la cele mai importante festivaluri de film naţionale şi internaţionale. *Sette Opere di Misericordia* reprezintă debutul celor doi în lungmetraj, recunoscut deja la festivaluri importante precum Locarno şi Marrakech.

**Distribuţie.** În rolul Luminiţei, tânăra imigrantă româncă ajunsă în Italia, joacă **Olimpia Melinte.** Olimpia este născută la Iaşi, are 27 de ani şi nu este la primul său film. Cele ce plutesc (2009), în regia lui Mircea Danieliuc, este o poveste plasată tot în universul „emigranţi români în Italia” în care Olimpia are rolul feminin principal. O mai puteţi vedea în Killing Time (2012), al lui Florin Piersic Jr., alături de Florin Piersic Jr. şi Florin Zamfirescu.

**Roberto Herlitzka** îl interpretează pe bătrânul italian Antonio. Herlitzka este unul dintre cei mai cunoscuţi actori de teatru italieni ai momentului. Are 75 de ani, este concitadin cu fraţii De Serio din Torino şi de-a lungul carierei a jucat în peste 50 de filme de cinema, printre care: Good Morning, Night (2003), cu care a câştigat premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneţia, în acelaşi an, Seven Beauties (1975) sau Dark Eyes/Oci Ciornie (1987), al lui Nikita Mikhalkov, în care apare alături de Marcello Mastroianni.

**Producţie.** Alessandro Borrelli, Dan Burlac, Petre Dorobanţu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.