Nu multe ierni ca aceasta am avut. A fost mai degrabă o toamnă cu câţiva fulgi de zăpadă, urmată apoi de o primăvară nerăbdătoare să se instaleze din nou printre noi. Primii ghiocei, primele semne de primăvără îşi fac tot mai simţită prezenţa printre noi. Parcă totul revine la viaţă.
După ce luna februarie este una plină în ale dragostei şi în dovezi pline de iubire, martie, ca în fiecare an, aduce cu el cel mai frumos simbol de început de anotimp: mărţişorul. Îl găsim la fiecare colţ de stradă, la fiecare pas, nelipsit de firele sale: alb şi roşu, mereu conformat vremurilor în care trăim, accesorizat cu fel de fel de mici simboluri: ghiocei, potcoave, hornari, inimioare şi alte câte şi mai câte, şi pregătit pentru a fi oferit. Aşa cum se ştie, mărţişorul este unul din primele semne ale sosirii primăverii şi dăruit de 1 martie, doamnelor şi domnişoarelor, de ani buni încoace.
### Tradiţia Mărţişorului şi obiceiuri de 1 Martie
Format dintr-un fir roşu şi unul alb, roşul reprezintă focul, sângele şi soarele atribuite vieţii, adică femeii, iar albul, conferit de limpezimea apelor, de albul norilor, este specific înţelepciunii bărbatului, Mărţişoru este simbolul sosirii primăverii, iar, în fiecare an, de 1 martie, acesta este oferit, în dar, femeilor. Mai mult decât atât, mărţişorul este numit şi „funia anului”, despre care se spune că adună laolaltă săptămânile şi lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular, şi anume vara şi iarna, simbolizate de şnurul bicolor. Desigur că respectivele şnururi îşi au şi ele sensul lor, întrucât prin împletirea celor două fire se simbolizeze unitatea contrariilor (luminăîntuneric, căldură-frig, iarnavara), care aduc sănătatate şi protecţie împotriva bolilor. Totodată, cele două culori împletite simbolizează dragostea şi ura, viaţa şi moartea, binele şi răul.
Se spune că mărţişorul vesteşte sosirea primăverii, iar tradiţie spune că părinţii le leagă copiilor câte o monedă la gât sau la mână, pentru ca ei să aibă noroc întregul an, să fie sănătoşi şi curaţi ca argintul odată cu sosirea primăverii, iar peste vară să nu îi apuce şi scuture frigurile. Acest gest se face de regulă în zorii zilei, până la răsărirea soarelui. Se mai spune că apa din neaua de 1 Martie, este folosită de fete pentru a se spală pe faţă pentru ca tot anul să fie frumoase şi drăgăstoase.
Nu în cele din urmă, se mai spune că dacă vremea în ziua de 1 Martie va fi una frumoasă, primăvara va fi una luminoasă şi călduroasă. De obicei, mărţişorul se poartă în piept, între 1 şi 9 martie, în aşa-numitele zile ale Babei Dochia. Mai mult spus,
mărţişorul este o întrupare a bucuriei, a dragostei de viaţă, un semn prin care noi, oamenii, ne bucurăm şi primim cu drag revenirea primăverii.
### 8 Martie şi Zilele babei
Una din cele mai frumoase zile din luna martie este data de 8, atunci când se celebrează Ziua Femeii sau Ziua Mamei, zi în care femeile sunt mai răsfăţate decât în timpul anului, când le sunt oferite diverse simboluri sau atenţii pentru a le sărbători: de la flori la diverse alte cadouri, numaidecât devin, mai mult decât oricând, răsfaţele acestei zile. Peste tot şi la fiecare pas, ele sunt înconjurate de multe flori şi de multă iubire. Asftel se bucură din plin de ziua de 8 Martie.
În plus de data de 8 martie, an an de an, între 1 şi 9 Martie, românii trec prin perioada numită Zilele Babei. Astfel, cu câteva zile de acestea, ei îşi aleg o zi, pe care o numesc Babă. Se spune că aşa cum va fi vremea în acea zi, aşa le va merge întregul an. Astfel, dacă ziua va fi frumoasă şi însorită, atunci persoana va avea parte de noroc şi belşug, vor fi mai buni la suflet şi mai înţelepţi în acel an întregul an, iar dacă ziua va fi una înnourată şi ploioasă, atunci în acel an nu îi va merge din plin şi cu multe dificultăţi. Pentru a-şi alege baba, oamenii pot fie să îşi aleagă o zi la întâmplare dintre primele 9 zile ale lui martie, fie prin calcularea zilei care ne revine, în funcţie de data de naştere (Spre exemplu, persoanele născute într-o zi de 12 vor avea ca Baba data de 3 martie (1+2=3). Pentru cei născuţi într-o zi de 29, Baba va fi calculată astfel: 2+9=11 şi se însumează încă o dată: 1+1=2). Şi la cum s-a dovedit iarna ce tocmai trece, carevasăzică, primăvara va fi una plină de zile frumoase şi de mult belşug.
### Zile şi Nopţi de primăvără
Şi dacă primăvara aceasta este nerăbdătoare să ne revadă, atunci şi noi, la rândul nostru, să o întâmpinăm cu multă bucurie. Cu mantia plină de lumină, primăvara împarte din pocalul ei tinereţe, voioşie şi culoare. Să ne bucurăm toţi de acest minunat mărţişor primit în dar de la blânda primăvară. Aşadar, poate să vină primăvara cu alaiul ei de flori.
Să aveţi parte de multe mărţişoare, flori, într-o primăvără caldă şi primitoare. Şi să nu uitaţi să vă alegeţi o babă care să vă aducă numai zile şi nopţi pline de sănătate, noroc, mult belşug şi prosperitate.