Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/01/2013
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu regizorul Zoltán Balázs, directorul Teatrului Maladype, Budapesta

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu regizorul Zoltán Balázs, directorul Teatrului Maladype, Budapesta Share Interviu cu regizorul Zoltán Balázs, directorul Teatrului Maladype, Budapesta


Sibiul a fost dintotdeauna un loc spectacular, iar Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reprezintă acum un loc de întâlnire al unora dintre cei mai reprezentativi creatori ai momentului. Piețele și străzile orașului sunt loc de inspirație în această perioadă pentru regizorul Zoltán Balázs, care lucrează alături de actorii Teatrului Național din Sibiu la o nouă producție ce va avea premiera luna viitoare. Despre acest proiect și cum se simte Zoltán Balázs la Sibiu, aflați în rândurile de mai jos.

**Reporter: Am putea spune că ești un prieten mai vechi al orașului. Acum doi ani ai prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolul ”Leonce și Lena”, iar anul trecut ai fost aici cu spectacolul ”Egg(s) hell”. Cum găseşti oraşul înafara festivalului?**

**Zoltán Balázs:** Orașul e plin de efervescență, iar intimitatea spațiilor e una bună pentru artiști. Sibiul e un oraș frumos și liniștit. Liniștit mai ales noaptea. Cafenele de aici au un aer interesant și pot fi locul unor întâlniri în care să îți faci prieteni buni. Îmi place să mă plimb în piețele și pe străzile orașului, unde uneori mai intru în vorbă cu cei din jur. Cu siguranță, nu cred că m-aș putea plictisi aici.

**Rep.: Chiar îți place să te plimbi noaptea, tu nu dormi?**

**Z. B.:** Noaptea e un loc bun al căutării și al regăsirii. Iar pe lângă asta, eu nu prea pot să stau într-un singur loc. Nu rezist să stau închis în casă și cu atât mai puțin atunci când călătoresc. Și acasă mă simt la fel, îmi vine să plec, să mă mișc. Așa îmi vin idei, pe care mi le notez. Iar Sibiul are o atmosfera specială, care mă inspiră.

**Rep.: Începutul de an te găsește lucrând la spectacolul ”Maestru și Margareta” după un text de Mihail Bulgakov. Cum ți se par actorii Teatrului Național ”Radu Stanca” și cum lucrezi cu ei?**

**Z. B.:** Actorii de la Sibiu sunt foarte deschiși, creativi și cred că asta e foarte important. Deși sunt prinși în mai multe proiecte, am reușit să ne construim ca o echipă. Cu toții sunt foarte ocupați, reiau spectacole, merg în turnee. Cu siguranță că asta îi solicită mult, atât fizic, cât și intelectual, dar împreună am găsit o cale de a ne găsi energia pentru a monta un text provocator, cu multe substraturi. Va urma oricum o perioadă de pauză între repetiții pentru că actorii vor pleca în Luxemburg cu spectacolul ”Balul” (n.r. în regia lui Radu Alexandru Nica), iar eu voi călători în Iran cu trupa mea, Maladype, la Festivalul FADJR din Teheran, cu spectacolul « Ubu rege » ”Maestru și Margareta” a fost pus în scenă pentru prima dată în România, de către Cătălina Buzoianu, la Teatrul Mic, în 1980 și s-a bucurat de un mare succes. Iar acum, pentru spectacolul de la Sibiu, fiica acesteia, Velica Panduru, semnează scenografia. Așadar, mă bucur de sprijinul unor oameni extraordinari, pornind de la trupa de actori, la tehnicieni și continuând cu ceilalți creatori. Sunt foarte mulțumit.

**Rep.: Ai așteptări mari, emoții pentru premieră?**

**Z. B.:** Nu. În general nu am emoții. Mi se pune des această întrebare, dar răspunsul meu permanent este că nici ca actor nu am avut emoții, și cu atât mai puțin, ca regizor. Dacă îmi cunosc calea și sunt dedicat echipei, iar actorii sunt la rândul lor atenți la partitura lor, totul ar trebui să fie bine și să reușim să atragem atât atenția publicului. Orașul e propice creativității și teatrul de aici e foarte apreciat, echipa de actori este foarte bună, sunt profesioniști desăvârșiți, dar în acelaşi timp, și-au păstrat o parte din copilărie în ei, iar această piesă are marele potenţial de a scoate în evidență acest lucru. Cred că vom reuși împreună să dăm viață unei noi lumi pe scenă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută