Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/12/2012
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu actorul și regizorul Kányádi Szilárd

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu actorul și regizorul Kányádi Szilárd Share Interviu cu actorul și regizorul Kányádi Szilárd


Kányádi Szilárd este unul dintre membrii noi ai Trupei Harag György. Debutul pe scena sătmăreană a făcut-o în piesa Mutter Courage și copii ei interpretând rolul Bucătarului, iar în curând se va prezenta și în calitate de regizor, montând spectacolul de revelion al Trupei Harag György, anume celebra farsă muzicală a lui Kellér-Horváth-Szenes, Răpirea sabinelor.

**Din câte știm te-ai alăturat trupei în calitate de actor, deși ai dublă specializare. Ce te-a determinat să optezi în favoarea actoriei?**

Foarte multe persoane își încep studiile artei actorului cu nevoia găsirii de sine. În ce mă privește, din multele ramuri ale acestei meserii, prima dată m-am lovit de actorie. Am obținut diploma de actor absolvind Colegiul de Teatru din Békéscsaba, ceea ce însemna pentru mine o rampă spre regie. Dar nu m-am îndreptat imediat spre secția regie, deoarece am considerat că este absolut necesar să dobândesc anumite experiențe profesionale de bază și eram convins că actoria mă va ajuta mult. Mai târziu, la colegiul de teatru, permanenta modelare și transformare a actorului din mine m-a făcut să îndrăgesc această meserie.

**Cu toate acestea ai absolvit și studiile regizorale din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș. Ce te-a determinat să îți urmezi totuși studiile în această direcție?**

Nu vroiam să mă abat de la planul inițial. Întorcându-mă acasă din Ungaria, m-am alăturat pentru o stagiune Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc după care m-am înscris la secția de regie a facultății din Târgu Mureș. M-am dus la admitere cu gândul că trebuie neaparat să-mi dau șansa de a devini regizor. Pentru acesta trebuia, firește, să obțin diploma. În perioada studenției m-am lăsat dus de val, căci numai așa puteam să-mi dau seama dacă această meserie mi se potrivește sau nu. M-am luminat însă într-un final, pe ultima sută de metri, adică spre sfârșitul celui de-al doilea an de masterat. După cinci ani de studii regizorale, mi-am dat seama, subit, că totuși, actoria mă atrage mai mult.

**Din fericire nu ai abandonat definitiv regia, mai ales pentru faptul că ai experiențe plăcute în ce privește montarea unor piese comice. Ce poți spune publicului sătmărean despre spectacolul de revelion din acest an?**

Niciodată nu mi-a trecut prin minte să abandonez regia, doar că aș vrea să pun accent mai mare pe actorie. În ce privește spectacolul de revelion, pot spune că atât eu, cât și trupa muncim în vederea realizării unui spectacol capabil să ofere momente vesele tuturor generațiilor.

**Care este actualitatea acestei piese?**

E bine-știut că piesa a mai fost montată la Satu Mare la începutul anilor ’70. Răpirea sabinelor este o piesă care ascunde mesaje valabile pentru orice epocă, spre exemplu abordează problema relației dintre teatru și public, separarea vieții autorului de cea a operei, sau incompatibilitatea dintre piesă și capacitățile trupei. Toate acestea duc la multe situații comice, care, firește, au un final fericit.

**După terminarea stidiilor ai optat să vii la Satu Mare. Care sunt motivele acestei alegeri?**

Explicația este foarte simplă, și anume faptul că îmi doresc mult să munces, să fac teatru, iar trupa sătmăreană îmi asigură condiții în acest sens. Dar trebuie să menționez și faptul că o mare parte dintre colegii mei de grupă, cu care am reușit să formăm o echipă convergentă încă din anii studenției, au venit și ei la Satu Mare, prin urmare continuarea colaborării noastre nu poate avea decât rezultate pozitive. Astfel am ajuns eu la Satu Mare unde aș vrea să acumulez noi experiențe profesionale. În ce privește orașul, mai fusesem aici, mai mult, o dată am și jucat pe scena teatrului, anume atunci când, student fiind la Békéscsaba, am avut ocazia să prezentăm o piesă sătmărenilor.

Bessenyei Gedő István
Végh Balázs

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută