Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/12/2012
Arhiva Zile si Nopti

Am văzut: Șapte Psihopați și un câine

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Am văzut: Șapte Psihopați și un câine Share Am văzut: Șapte Psihopați și un câine


Dacă ești cinefil sau **film geek**, Moș Crăciun te răsplătește săptămâna viitoare cu un răsfaț în plus numit **Șapte Psihopați și un câine** (original Seven Psychopats). E cinstit să recunosc că am avut îndoieli vis-a-vis de acest film și nu eram sigură dacă să aleg sala de cinema sau plapuma astă-seară.

Cu chiu, cu vai am mai intrat o dată pe net să citesc o recenzie, o distribuție, o nominalizare. Dacă despachetezi filmul de trailerul care știe să promită dar nu și să jure solemn, dacă zărești un **Christian Walker**, un **Tom Waits**, un **Woody Harrelson**, un **Collin Farrell** ori un **Sam Rockwell** și-ți încrezi două ore de viață în mâinile lor, nu vei rămâne dezamăgit.

E mult de zis despre acest film însă, așa cum am citit în recenzia care m-a trimis la cinema, într-adevar pot sa prevăd statutul de “cult film” în viitorul apropiat al producției Șapte Psihopați și un câine. Ca să trasez câteva linii mari de orientare, aș plasa filmul asta la intersecția unui **Guy Ritchie** cu un **Tarantino**, aducând o briză ușoară de **Frații Cohen**. Nu sună rău deloc, nu-i așa?

Este un film despre un film. Scenaristul și regizorul **Martin McDonagh** spune povestea scenaristului și regizorului Marty, un irlandez alcoolic. Martin a facut un film numit Șapte Psihopați și un câine despre un scenarist care vrea să scrie un scenariu de film, dar nu are deocamdată decât titlul. Ghici care-i acest titlu? Ei bine, da: Șapte Psihopați și un câine.

Sună complicat dar nu e. Filmul este structurat atât de bine, pe așa de multe planuri interconectate și cu atât de multe subtilități cinematografice încât nu ai cum să nu oftezi satisfăcut sau să izbucnești în râs din 5 în 5 minute. Povestea se deschide ușor – ușor, dezvăluind pe rând personaje originale tocmai prin modul surprinzător și paradoxal în care îmbină clișee super uzate, hilare și ușor de recunoscut chiar și pentru cei care nu sunt neapărat **movie junkies**.

Ca fir narativ, pe lângă scenaristul Marty care scrie minut cu minut meta-povestea celor șapte psihopați, se mai petrec răpiri de câini ai unor gangsteri periculoși, recuperări, istorioare de tip vignettă și drame cotidiene. **Șapte Psihopați și un câine** nu e un film care trebuie explicat, e un film care trebuie văzut.

Știu că termeni precum “cinefil”, “meta” sau “vignette” sună pentru mulți a fandoseală și descurajează în defavoarea unui popcorn movie ca la carte. Nu. Șapte Psihopați și un câine e unul din cele mai demente și **amuzante** filme de anul ăsta. Oricine poate să-l deguste fară grețuri iar glumele sunt atât de deștepte încât sunt și îndeajuns de accesibile ca să nu constituie un limbaj criptic al obsedaților de film.

Că cinefilii vor simți o savoare în plus, de **connoiseuri**, asta-i partea a doua. Însă hohote de râs au umplut sala de cinema încontinuu timp de două ore. Asta nu aduce deloc a ifose, așa că mergeți și faceți-vă o bucurie cinematografică de Crăciun. Veți pleca de acolo cu zâmbetul pe buze, vă promit!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută