Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/12/2012
Arhiva Zile si Nopti

Christmas Shopping Spree

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Christmas Shopping Spree Share Christmas Shopping Spree


Nu știu vouă ce emoții vă transmite luna decembrie, cu toată agitația din magazine, de pe străzi, din mall-uri, cafenele, baruri, cluburi, cert este că pe mine una, mă cam obosește. Nu văd de ce v-aș minți, această lună este fără îndoială una dintre cele mai frumoase din an, mai ales dacă ploiele decid să fac loc fulgilor de nea. Una peste alta însă, cu toate că atmosfera Crăciunului are toate șansele să ne învăluie încă din primele zile ale lunii, nu pot să nu mă plâng de agresivitatea campaniilor de marketing, tonelor de oferte promoționale care titrează cu litere de-o șchioapă reduceri periculoase de Crăciun.

Oriunde te uiți vezi vitrine împodobite, decoruri elaborate, zăpadă artificială, beculețe colorate, moși zâmbitori, globuri sclipitoare. În fiecare magazin, mall, mai nou autobuz, taxi sau cafenea urlă colinde, aceleași de pe vremea când eram copii, melodii pe care în alți ani le ascultam cu mare plăcere. Am cedat și eu impulsului de a le asculta în intimitatea propriei case, dar e ca și cum ar merge un zumzăit undeva, departe în fundal. Le ascult și atât. La fel e și cu vitrinele. Le privesc și atât. Poate că acest îndemn exagerat la cumpărături (ne)cugetate are darul aparte de a desensibiliza oamenii, de la le aminti că înainte de toate, pentru Sărbătorile de Iarnă e nevoie de un card burdușit cum trebuie de euroi, că altfel nu are farmec. Total greșit. Și asta încep să o simt pe pielea mea.

Dacă în urmă cu câțiva ani abia așteptam ziua de 1 decembrie pentru a vedea Clujul luminat de mii de beculețe, acum nu-mi vine să ies din casă nici măcar pentru a admira centrul dichisit al orașului. Dacă în anii trecuți cumpăram cadouri în viteză cel mai devreme în 22 decembrie, acum am pregătite majoritatea darurilor pentru cei dragi. Dacă anul trecut în 24 decembrie nu aveam brad împodobit și încă mă holbam în mall la 5 feluri de beteală argintie, acum aștept să plec acasă la ai mei, unde aceleași globuri vechi de sticlă mă așteaptă să le scot din pod și să le pun în valoare.

Poate e și din cauza vârstei, dar goana asta nefirească după un spirit de Crăciun comercial, frumos ambalat în hârtie colorată, cu miros de plastic, înghesuială și transpirație nu cred că ni se potrivește nouă, românilor, care avem tradiții, obiceiuri și un anumit fel de a privi și de a ne pregăti pentru această sărbătoare, pe care, le cam acoperă praful în ultima vreme.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută