Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/11/2012
Arhiva Zile si Nopti

Dacă Sf. Nicolae este Santa Claus, cine este Moș Crăciun?

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Dacă Sf. Nicolae este Santa Claus, cine este Moș Crăciun? Share Dacă Sf. Nicolae este Santa Claus, cine este Moș Crăciun?


Istoricește vorbind, Moș Nicolae pe care-l sărbătorim noi la început de decembrie este practic unul și același cu personajul de desene animate Santa Claus. Și acum o sută de ani el aducea jordițe poleite cu aur sau argint țâncilor neascultători. În zona noastră datinile vorbesc despre ceata junilor din satele din Mărginimea Sibiului, care pe vremuri se aduna la chermeze stropite cu vin din belșug, cu scopul de a pregăti dragile sărbători de iarnă. Obiceiurile de sărbători nu se pierd, se transformă.

### Cum a început totul?

Conform muzeografului Carmina Maior, angajat al Complexului Național Muzeal ASTRA, tradițiile și obiceiurile din satele românești de pe la noi spun că de Moș Nicolae toată comunitatea participă la eveniment. ”Odată cu apropierea sărbătorii lui Moș Nicolae în satele românești se organiza ceata de feciori și începea efectiv activitatea cetei: aceștia își găseau gazdă, repetau colindele, încercau să adune fonduri și produse pentru a-și putea duce viața aceea comunitară pe perioada sărbătorilor și plecau la colindat. La Tălmăcel spre exemplu, acum ceata de feciori pleacă să-i colinde pe toți pe cei pe care îi cheamă Nicolae. Astfel primesc deja părimele fonduri, fie că e băutură, fie că este mâncare, fonduri pe care le folosesc pentru a pregăti următoarele sărbători. Ei se adună într-o casă pusă la dispoziție de o gazdă din sat și acolo mai beau un vin fiert, mai repetă colinde, pregătesc rolurile pentru colindat. Tot cam în această perioadă se dădea la copii încălțăminte, primeau încălțările groase de iarnă și din acest motiv este moda acesta cu darurile în galoși”, spune Carmina Maior. Bineînțeles că nu era uitată nici latura lui religioasă, până la urmă vorbim totuși de un sfânt apeciat și lăudat de biserică.

### Grecii sunt fani

”Sfântul Nicolae era și este considerat și patronul corăbierilor, grecii în special îl apreciază și iubesc foarte mult de Sf. Nicolae și astăzi. Așa că era zi cu dezlegare la pește și toată lumea căuta să mănânce pește. În plus, Moș Nicolae patrona și femeile necăjite, văduvele, era un fel de protector al celor singuri și necăjiți, poate tocmai de aceea era foarte iubit și apreciat ca unul din marii sfinți care luptă împotriva răului. Din acest motiv se dădea, dar mai ales în partea dinspre oraș, câte o jordiță care de multe ori avea agățat de ea câte un drăcușor. Când eram eu copil știu că așa erau niște decoruri. Pe vremuri se mai dădea pe jordiță și cu câte un pic de aur sau argint, acum se dă cu toate minunile și jordița respectivă se dădea pe ideea că dacă copilul n-a fost bun nu o să primească daruri. Gândiți-vă că pe vremuri și mai ales la țară erau puține perioadele în an când chiar se dădeau daruri copiilor”, mai spune doamna Maior.

### Sfânt pe bune

Sfântul Nicolae este de fapt episcopul din Myra. Legenda spune că el poseda puteri magice și a murit în anul 340, fiind îngropat în Myra. Abia în secolul XI, soldații religioși din Italia au luat rămașițele sfântului cu ei inapoi în Italia, unde au construit o biserică în memoria lui. În timp, pelerinii creștini din toată lumea au venit să se roage la Biserica Sfântului Nicolae. La întoarcere au preluat legenda Sfântului Nicolae și au răspândit-o peste tot. Astăzi, mai toate țările Europei serbează ziua de 6 decembrie ca o zi religioasă și oferă cadouri copiilor și săracilor. ”Acest Sfânt Nicolae este sfântul care ajunge până la urmă aniîn numele lui Crăciun. La anglo-saxoni s-a răspîndit și încetățenit numele de Saint Nicolas transformat în timp și prescurtat în englezește în Santa Claus sau bătrânul Moș Crăciun, dar pe aceași idee de bătrân bun care face daruri”, concluzionează Carmina Maior.

### Evenimente în Sibiu

De Moș Nicolae în Sibiu nu se întâmplă prea multe evenimente, însă cele care sunt se anuntă destul de interesante. Spre exemplu, cu două zile înainte de Moș Nicolae puteți merge la Târgul de Crăciun din Piața Mare unde sunt programate trei concerte: al corului Colegiului Național “O. Goga”, concertul Tinere talente de la Colegiului Național “O. Goga” și Liceul Teoretic “C. Noica” și Concertul Nomentana. Trei mai târziu după Moș Nicolae, tot în Piața Mare, este programată o nouă campanie de adopții organizată de Animal Life. În 4 decembrie Teatrul de Balet Sibiu programează două reprezentații ale spectacolului ”Spărgătorul de nuci”, unde la ora 11:00 pentru copii și alta de la ora 19:00 pentru cei mari. În total, în zilele de 4, 5 și 6 decembrie Teatrul de Balet programează nu mai puțin de cinci reprezentații. Nu în ultimul rând, în data de 6 decembrie, Filarmonica de Stat din Sibiu programează un concert simfonic cu Walter Hilgers la pupitrul dirijoral.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută