Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/11/2012
Arhiva Zile si Nopti

Proiect Fundația Heritas și Ambasada SUA la Sibiu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Proiect Fundația Heritas și Ambasada SUA la Sibiu Share Proiect Fundația Heritas și Ambasada SUA la Sibiu


Urmând un model al programului american „Institutul Primarilor pentru Planificare Urbană”, Fundația Heritas din Sibiu și-a propus să strângă laolaltă atât specialiști din domeniul arhitecturii şi urbanismului, cât şi al fondurilor structurale europene dar și al legislaţiei pentru a oferi soluții practice și eficiente unor probleme concrete a trei factori de decizie din zona urbană și rurală – primarii din orașele Avrig și Săliște precum și cel al comunei Biertan.

În data de 18 octombrie, în prima zi de atelier, organizat în culisele baroce ale Orangeriei Palatului Brukenthal din Avrig, celor enumerați mai sus le-au stat alături specialiști de rang internațional, precum directorul Cercetare și Inițiative Filantropice din cadrul Departamentului de Stat al Locuinței și Dezvoltării Urbane SUA, șeful Departamentului Politici de Dezvoltare Urbană din cadrul Ministerului Federal German al Transportului şi Dezvoltării Urbane precum și primarul orașului Bethlehem, Pennsylvania.

Experiența experților internaționali comunicată grupurilor țintă de la nivel local precum și discuțiile interesante pornind de la
prezentările susținute, au avut ca scop consolidarea cooperării la nivel local între Statele Unite ale Americii și promovarea metodelor specifice ”bunei guvernări”, precum și transferul de cunoștințe și know how dinspre SUA către România. Oaspeții
din Statele Unite și cei din Germania s-au arătat impresionați de resursele naturale și culturale extrem de bogate de care dispun comunele Avrig, Biertan și Săliște și și-au exprimat admirația față de dorința primarilor de a se implica activ în vederea dezvoltării comunelor lor.

În afara timpului acordat desfășurării atelierelor, experții invitați au putut admira dezvoltarea pozitivă a orașului Sibiu. Primarul Klaus Johannis le-a relatat oaspeţilor despre procesele de transformare şi evoluţie ale orașului Sibiu din ultimii ani. Opinia comună a fost că promovarea și conservarea patrimoniului cultural constituie un mare avantaj al oraşului de pe Cibin, în comparaţie cu multe alte orașe europene, iar fundaţia Heritas va contribui în continuare la păstrarea şi dezvoltarea acestui avantaj prin diferite parteneriate naționale și internaționale.

Cea de-a doua zi a evenimentului, organizat de această dată la Sibiu, a oferit cadrul de derulare al unui atelier pilot, în timpul
căruia cei trei primari și personalul lor tehnic au discutat cu specialiști români despre diversele probleme cu care se confruntă. Acest atelier a reprezentat o adaptare a modelul american la realităţile şi necesităţile ţării noastre. Având încă din
faza de pilot un ecou pozitiv atât din partea primarilor cărora li s-au oferit soluții concrete la problemele prezentate, cât și a specialiștilor care s-au văzut confruntați cu provocări extrem de interesante, inițiativa se dorește a fi un prim pas al unui program mai amplu oferit pe viitor comunităților urbane și rurale din România.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută