Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/10/2012
Arhiva Zile si Nopti

Vă place Bach?

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Vă place Bach? Share Vă place Bach?


În martie 2012, violoncelistul Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi muzicieni români, a susţinut primul său turneu naţional solo, îndeplinindu-şi astfel un vis drag stabilit încă din timpul anilor de studiu. Sub titlul ”Vă place BACH?”, turneul a prezentat unui număr de peste 5.000 de spectatori din opt oraşe din România o premieră în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. O demonstraţie de virtuozitate tehnică şi sensibilitate artistică, completată de un concept inovator: un spectacol de proiecţii multimedia pe panouri translucide – realizate de Tom Brânduş – a însoţit interpretarea lui Răzvan Suma.

Dat fiind succesul de care s-a bucurat turneul, organizatorii – prin Asociaţia Culturală „Analia Selis” – îşi propun, la cererea publicului şi la solicitarea instituţiilor din ţară, să prezinte cea de-a doua ediţie a turneului Vă place BACH? Astfel, în perioada 2 octombrie – 7 noiembrie, concertele susţinute de Răzvan Suma vor avea loc în Iaşi, Botoşani, Hunedoara, Satu-Mare, Cluj-Napoca, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Sibiu şi Bucureşti. La Sibiu, Răzvan Suma, va poposi în data de 30 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Thalia.

În programul celei de-a doua ediţii a turneului ”Vă place BACH?” veţi asculta integrala suitelor pentru violoncel solo, partitura lui Bach fiind transpusă într-o „poveste” vizuală prin proiecţiile multimedia realizate de Vadim Staver. Turneul se va încheia la Bucureşti, printr-un concert extraordinar cu Variaţiunile Goldberg semnate de Bach, interpretate la trei instrumente cu coarde: violoncel – Răzvan Suma, vioară – Corinne Chapelle şi violă – Răzvan Popovici.

Compuse cel mai probabil între 1717-1723, cele şase suite reprezintă unele dintre cele mai cunoscute şi mai des interpretate compoziţii scrise vreodată pentru acest instrument. Rostropovich (1927 – 2007), celebrul violoncelist şi dirijor rus, considera această lucrare ca esenţa geniului muzicii lui Bach.

Din cauza complexităţii şi a dificultăţilor tehnice, mulţi mari violoncelişti au înregistrat abia la maturitate suitele în forma lor completă: Pablo Casals la peste 60 de ani, Pierre Fournier la 54 de ani, Rostropovich la 63 de ani. În România, Răzvan Suma este primul violoncelist care are curajul iniţierii unui asemenea proiect ambiţios.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută