Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/10/2012
Arhiva Zile si Nopti

Arhitecții din centrul țării se întrec la Sibiu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Arhitecții din centrul țării se întrec la Sibiu Share Arhitecții din centrul țării se întrec la Sibiu


În perioada 5 – 7 octombrie cei mai buni arhitecți din centrul țării vin la Sibiu pentru un eveniment unic în românia. Timp de câteva zile Sibiul devine astfel Capitala Arhitecturii Românești.

Cele mai bune lucrări de arhitectură din județele Sibiu, Vâlcea, Brașov, Covasna și Harghita vor fi premiate de Ordinul Arhitecților, la Sibiu. Proiectul este denumit ”Arhitectura.5” și este un eveniment anual ce reunește peste 500 de arhitecți din cele două filiale din județele vecine.

Pentru prima dată, filialele Ordinului Arhitecților Sibiu-Vâlcea și Brașov-Covasna-Harghita se reunesc în cadrul unui eveniment unitar, Arhitectura.5. Organizat în primă fază la Sibiu și apoi la Brașov, Arhitectura.5 ilustreaza producția de arhitectură din ultimii doi ani din cele 5 județe care cuprind peste 500 de arhitecți. Aceștia au înscris în concurs cele mai bune lucrări, analiza și nominalizarea lor urmând să aibă loc la Sibiu, între 5 și 7 octombrie iar premierea în data de 19 octombrie, la Brașov. Noul format al „Anualelor de arhitectură” dorește să îmbogățească tradiționala expoziție concurs printr-o serie de evenimente conexe dedicate rolului arhitecturii de cali-tate. Conform specialiștilor în domeniu, evenimentul de la Sibiu este unul de importanță națională, el reunind unele dintre cele mai bune proiecte de arhitectură din present. „Evenimentul central al Arhitecturii.5 este premierea celor mai bune lucrări de arhitectură din cele cinci județe și expoziția publică aferentă. Lucrările vor fi selectate de un juriu format din personalități recunoscute în domeniul arhitecturii, dar și din afara acestuia”, spune Gabriel Roșca, președintele filialei Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România.

Concursul este structurat pe șapte secțiuni diferite: arhitectură-locuire, arhitectură-alte funcțiuni în afara celei de locuire, arhitectura spațiului public, restaura-re/reabilitare/intervenții pe fondul construit, amenajare de interior/scenografie, design de obiect și proiecte nerealizate. Pentru fiecare secțiune se va acorda un singur premiu, fi-nanțat din Timbrul Arhitecturii. După gala de premiere, care va avea loc la Brașov, expoziția cu cele 48 de lucrări va fi expusă la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și Râm-nicu Vâlcea. În Sibiu, lucrările vor putea fi văzute în Piața Mare în perioada 5 octombrie – 17 octombrie. Juriul care va analiza lucrările înscrise în cele 7 secțiuni este compus din arh. Mirela Vlăduță (București), arh. Klaus Birthler (Reghin), arh. Ștefan Ghenciulescu (București), arh. Tiberiu Bucșa (Cluj – Napoca), prof. dr. Vintilă Mihăilescu (București).

Arhitectura.5 este un eveniment anual de arhitectură organizat de către filialele teritoriale Brașov-Covasna-Harghita și filiala Sibiu-Vâlcea. Partenerii proiectului sunt: Ambient, Velux, Wienerbeger, Tempini, iar premiile special sunt acordate de Haro, Macon, Tassullo, Wise. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută